Adviesmogelijkheden

Het ELMG biedt Verenigingen van Eigenaars (VvE’s) in Arnhem, Rheden, Rozendaal en Renkum de mogelijkheid om zonder kosten gebruik te maken van ondersteuning bij het verduurzamen van het VvE-gebouw.Het ELMG werkt daarvoor samen met de adviseurs van de AdviesBrigade. Zij geven VvE-besturen of -commissies voorlichting over de kansen, voordelen en mogelijkheden van verduurzaming en helpen VvE’s om tot besluitvorming te komen over concrete maatregelen voor het verlagen van het energiegebruik en de kosten ervan. De adviseurs helpen bij de opdrachtverlening door de VvE voor een Energieadvies en begeleiden het bestuur van VvE’s bij de besluitvorming over de uitkomsten daarvan.Voor deze adviesmogelijkheden kunt u contact opnemen met het ELMG via 085 303 06 70 of de AdviesBrigade via 026 312 79 73.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Dakisolatie

Meer dan 80 procent van de woningen heeft al een geïsoleerd dak, maar de meeste zijn matig geïsoleerd. Het is de moeite waard om een dak met matige isolatie te verbeteren.

Maatregel

Een dak zonder isolatie is een van de grootste energieverspillers in huis. Met goede dakisolatie bespaar je jaarlijks honderden euro’s aan stookkosten en woon je comfortabeler. Een goed geïsoleerd dak is beter voor het milieu. Je woning verliest minder warmte zodat je minder hoeft te stoken. Dat scheelt gas en CO2-uitstoot, en geeft dus minder klimaatverandering.

Je kunt een niet-geïsoleerd plat dak op verschillende manieren laten isoleren. Isolatie van een plat dak is altijd werk voor een professioneel bedrijf. Een doe-het-zelver kan dit beter niet zelf doen, omdat het risico op vochtproblemen en rottend dakhout of schimmel zeer groot is.

De beste isolatie ontstaat als je bovenop het platte dak isolatieplaten laat aanbrengen, afgewerkt met waterdicht materiaal op het isolatiemateriaal. Een goed moment om dit te doen, is als de dakbedekking toch vernieuwd moet worden. De bestaande dakbedekking wordt weggehaald, het isolatiebedrijf brengt isolatieplaten aan en dekt dit af met een nieuwe laag dakbedekking (bijvoorbeeld bitumen of EPDM). Als de dakrand hierna te laag is, moet je deze laten verhogen. Bij een lage dakrand is de kans groot dat bij harde wind het regenwater over de dakrand stroomt in plaats van door de regenpijp. De dakrand moet minstens 10 cm hoog zijn. Andere mogelijkheden zijn het plaatsen van drukvaste, waterbestendige isolatieplaten bovenop de dakbedekking of isolatie aan de binnenzijde van het dak. Deze mogelijkheden leveren een lagere isolatiewaarde op of hebben een hoger risico op vocht of schimmel en verdienen daarom minder de voorkeur.

Kijk voor meer informatie (ook bijvoorbeeld voor het isoleren van een schuin dak en de mogelijkheden voor een groen dak) op de pagina van Milieu Centraal.

Kosten

Richtbedragen voor het isoleren van een plat dak:

 • € 65,- per m2 (120 mm, RD=4.0) exclusief vervangen dakbedekking
 • € 125,- per m2 (120 mm, RD=40) inclusief vervangen dakbedekking

Financiering en subsidies

Voor dakisolatie kan de subsidie voor energiebesparende maatregelen worden aangevraagd.

De duurzaamheidslening en de VvE Energiebespaarlening zijn ook geschikt hiervoor.

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal.

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Duurzaam Onderhoudsplan (MJOP)

Waar bij regulier onderhoud de instandhouding van het gebouw centraal staat, is het uitgangspunt bij duurzaam onderhoud om verbeteringen door te voeren. Deze verbeteringen zijn bijvoorbeeld op energetisch vlak: energie besparen door beter isoleren, duurzame vormen van verwarmen en energie opwekken.

Voor- en nadelen van Duurzaam OnderhoudOmdat het ambitieniveau voor de kwaliteit van het gebouw hoger komt te liggen, kan het tot gevolg hebben dat de servicebijdrage van de VvE hoger wordt. Daar tegenover staat dat de woningen een waardevermeerdering kunnen doormaken of dat de energielasten van de bewoners dalen. Door het opbouwen van een gezonde reservebalans voorkom je bovendien dat individuele leden moeten bijbetalen als er (plotseling) een grote onderhoudspost moet gebeuren. Daarnaast is er op basis van een MJOP inzicht in de staat van het gebouw, de restauratieopgave en de mogelijke energetische verbeteringen.

Meerjaren Duurzaam OnderhoudsplanEen MJOP (Meerjaren Duurzaam Onderhoudsplan) is een plan waarin het onderhoud van het gebouw in een planning voor 15 jaar is opgenomen. Het plan bevat een nulmeting waarin de huidige onderhoudsstaat is opgenomen. Vervolgens geeft het in de tijd aan welke (herstel)werkzaamheden nodig zijn om het gebouw in een goede staat te houden. Daarnaast geeft het aan welke verbeteringen van het gebouw mogelijk zijn, waardoor het gebouw energiezuiniger, gezonder en comfortabeler wordt. Het RVO biedt bovendien subsidie voor VvE’s die een MJOP willen laten opstellen.

Wanneer jouw gebouw geschikt is om tot Nul op de Meter (ready) te transformeren, toont het MJOP aan welke maatregelen wanneer daarvoor nodig zijn. Hierbij kan een grootschalige renovatie in een keer plaatsvinden, of er kan in stappen naar Nul op de Meter (ready) toegewerkt worden.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Duurzaam verwarmen

Ruim 90% van de gebouwen in Nederland worden momenteel nog op aardgas verwarmd. Dit is een fossiele brandstof dat bovendien in Nederland steeds schaarser wordt. Er zijn meerdere mogelijkheden om uw gebouw duurzaam te verwarmen. Dit kan onderdeel zijn van een totaalplan om uw gebouw Nul op Meter of NOM (Ready) te maken.

De eerste stap is om te onderzoeken hoeveel u op warmte kunt besparen. De volgende mogelijkheden zijn veelal het onderzoeken waard:

DakisolatieGevelisolatieVloer- of bodemisolatieEnergiezuinige beglazing

De resterende warmtevraag kan dan worden ingevuld door het duurzaam opwekken van warmte. Wanneer het gebouw  goed is geïsoleerd is, kan gebruik gemaakt kan worden van  lagetemperatuurverwarming (maximaal 55 graden) door middel van een warmtepomp.

Een andere manier om een gebouw duurzaam te verwarmen is door middel van een biomassaketel of pelletkachel. Hoewel dit bespaart op het aardgasverbruik, worden er wel vraagtekens gezet bij het duurzaamheidsgehalte van deze verwarmingsmethoden. Dit heeft vooral te maken met de fijnstofuitstoot.

Een zonneboiler kan daarnaast de warmtevraag voor het tapwater invullen.

Is het gebouw niet geschikt om over te gaan op één van deze verwarmingssystemen? Wellicht is het ook mogelijk om aangesloten te worden op een lokaal warmtenet. Informeer bij uw gemeente of er een warmtenet in de buurt van uw gebouw is (of komt) en of deze op een duurzame bron is aangesloten.

 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Duurzaamheidslening

Gemeenten stimuleren het nemen van duurzame maatregelen en bieden daarom de Duurzaamheidslening aan. Dit is een lening waarmee je tegen gunstige voorwaarden energiebesparende maatregelen in en aan je woning financiert.

Niet elke Gelderse gemeente  heeft een Duurzaamheidslening. Op de website van SVn kun je zien of jouw gemeente de lening aanbiedt. De rentepercentages en voorwaarden verschillen per gemeente.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Energie besparen

Het besparen van energie kan  onderdeel zijn van een totaalplan om je gebouw Nul op Meter of NOM (Ready) te maken. De duurzaamste energie is de energie die je niet verbruikt. Het is altijd verstandig om te kijken in hoeverre er mogelijkheden zijn om energie te besparen in uw gebouw.

Mogelijkheden om elektriciteit te besparen:

LED-verlichtingEnergiezuinige liften

Mogelijkheden om te besparen op warmte:

DakisolatieGevelisolatieVloer- of bodemisolatieEnergiezuinige beglazing

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Energie opwekken

Het opwekken van energie kan onderdeel zijn van een totaalplan om je gebouw Nul op Meter of NOM (Ready) te maken. Er zijn meerdere mogelijkheden om duurzame energie voor uw gebouw op te wekken.

Het opwekken van elektriciteit kan door middel van:

Zonnepanelen(Kleine) windturbines

Het opwekken van warmte kan door middel van een:

ZonneboilerWarmtepompPelletkachel / Biomassaketel

Lees hier ook meer over het duurzaam verwarmen van jouw gebouw.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Energiezuinige beglazing

Vervang je beglazing door HR++ glas of zelfs triple glas. Dit isoleert veel beter dan enkel glas of gewoon dubbel glas. De warmte blijft in huis en je energierekening gaat omlaag. Zijn je kozijnen aan vervanging toe? Ga dan voor nieuwe isolerende kozijnen met triple (driedubbel) glas. Wil je alleen het glas vervangen? Kies dan voor HR++ of triple glas.

Met HR++ of triple glas woon je comfortabeler: je hebt geen tocht en kou bij de ramen en geen condens aan de binnenkant van het raam. Ook fijn: je hoort veel minder geluid van buiten. En je helpt het klimaat, want je verbruikt minder energie en veroorzaakt dus minder CO2.

Maatregel

Het vervangen van het glas of kozijnen is geen grote klus. Je kunt je hele huis in 5 werkdagen van nieuwe ramen en kozijnen laten voorzien. En het geeft weinig rommel in huis: je hoeft alleen wat meubels te verplaatsen en na afloop schoon te maken. Als je in een gemiddelde tussenwoning met alleen enkel glas (20 m2) alle ruiten vervangt door HR++ glas, geef je zo’n 240 euro per jaar minder uit aan je energierekening.  Met HR++ glas bedoelen we HR++ dubbel glas met 2 isolatielagen. Triple glas heeft 3 isolatielagen en wordt ook wel HR++ triple glas, HR+++ glas, drievoudig glas of driedubbel glas genoemd.

Alleen de ruiten vervangenTriple glas en HR++ glas zijn nu de standaard als je je ramen gaat vervangen. Het is zonde om voor een lagere isolatiewaarde te kiezen. Met triple glas en HR++ glas bespaar je veel meer energie dan met gewoon dubbel glas (‘thermopane glas’) en de extra kosten vallen mee.

Triple glas is soms te dik of te zwaar om in bestaande ‘draaiende’ kozijnen te plaatsen (dat zijn ramen die open kunnen). Vervang dan het hele kozijn of kies voor HR++ glas. Pas wel op met verschillende soorten glas in één gevel: plaats je bijvoorbeeld triple glas in een groot kozijn en HR++glas in een kleiner raam dat ernaast zit (en dat open kan), dan zie je iets verschil in kleur en lichtinval. Meestal is dit niet hinderlijk, maar je kunt het glasbedrijf vragen om vooraf het verschil te laten zien.

Vervangen van ruiten én kozijnenZijn je kozijnen aan vervanging toe? Kies dan voor nieuwe kozijnen met triple glas en dubbele kierdichting. Daarmee heb je in één klap de beste isolatie voor jouw ramen. De meerkosten van triple glas vallen erg mee: het plaatsen van nieuwe kozijnen met triple glas kost ongeveer 20% meer dan met HR++ glas. Nieuwe kozijnen met gewoon dubbel glas zijn even duur als met HR++ glas. Kozijnen voor triple glas zijn er in alle materialen: hout, kunststof, aluminium of staal met thermische onderbreking. Kies voor kozijnen met een dubbele kierdichting en een lage U-waarde: maximaal 1,3 W/m2K. Bovendien is er momenteel voor triple glas een hogere subsidie te verkrijgen én mag deze gecombineerd worden met het vervangen van de kozijnen.

Milieu Centraal adviseert om al het enkel glas in huis meteen te vervangen door triple glas of HR++ glas. Ook als je kozijnen nog niet aan vervanging toe zijn en ook in ruimtes die je niet verwarmt. Houten kozijnen die nog goed zijn, kunnen meestal aangepast worden door de sponningen uit te frezen en glaslatten te gebruiken. Neem je triple glas, dan kun je overigens beter nieuwe, isolerende kozijnen nemen, omdat je anders nog warmte verliest via het kozijn.

Met triple glas of HR++ glas bespaar je niet alleen veel energie, je hebt ook veel meer comfort: je huis houdt de warmte beter vast en je hoort minder geluid van buiten.

Kosten

Voor een tussenwoning met een gemiddeld glasoppervlak van 20 vierkante meter kost het ongeveer € 3.100,- om de beglazing te vervangen door HR++ glas (in bestaande kozijnen). De besparing is € 240,- per jaar, waardoor je de investering in ongeveer 13 jaar terugverdiend (Besparing berekend met hr-ketel en gasprijs van 63 cent per m3 (prijspeil 2018)).

Financiering en subsidies

Voor het aanbrengen van energiezuinige beglazing is de subsidie voor energiebesparende maatregelen beschikbaar. Voor HR++ glas is de subsidie € 35,- per vierkante meter en voor triple glas is de subsidie € 45,-. De subsidie wordt alleen verkregen als deze maatregel gecombineerd wordt met een andere energiebesparende maatregel. Voor triple glas geldt wel dat het vervangen van kozijnen ook als energiebesparende maatregel mag worden gezien.

Daarnaast is het mogelijk om een financiering te verkrijgen door middel van de Energiebespaarlening voor VvE’s.

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal.

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Energiezuinige liften

Voor VvE’s die beschikken over een gezamenlijke lift, zijn er mogelijkheden om energie te besparen. Liften gebruiken energie voor het vervoeren van personen en voor de verlichting.

Maatregel

 • Stimuleer gebruik van de trap
 • Zorg dat de verlichting alleen brandt wanneer de lift in gebruik is. In sommige liften blijft de verlichting altijd aanstaan. Installeer een stand-by schakeling. Het aangaan van de verlichting en eventueel de airco wordt hiermee gekoppeld aan het gebruik van de lift. De verlichting gaat pas aan wanneer de deuren openen. Na het verstrijken van een vooraf ingestelde tijd worden cabineverlichting en -ventilatie automatisch uitgeschakeld en schakelt de signalering op stand-by. Zo vermindert o.a. de warmte in de liftcabine en hoeft er minder gekoeld te worden. Aanwezigheidsdetectie voorkomt dat de verlichting uitschakelt wanneer er zich nog mensen in de lift bevinden.
 • Bij een geschikte elektronische liftbesturing kunnen ook andere functies, zoals de displays in de lift, worden uitgeschakeld als de lift ‘stand-by’ is.
 • Vervang halogeenspots door led-verlichting. Led-verlichting is energiezuiniger dan conventionele verlichting en kan bovendien goed tegen vaak aan en uit schakelen.
 • Verwijder eventueel aanwezige scheidingstrafo’s. Dit kan door de nulleider door te trekken.
 • Als een motor vervangen moet worden, laat hem dan vervangen door een zuiniger type motor.
 • Zorg voor een efficiënte balancering: kies het contragewicht op basis van realistisch gebruik. Dat bespaart vaak meer dan 20% op het benodigde hijsvermogen en daarmee op de gebruikte energie. Voorbeeld: als een lift 1.000 kg mag vervoeren maar er passen maar 10 personen in, zal er vrijwel nooit meer dan 750 kg worden vervoerd. Contragewicht = eigen gewicht van de lift + 50% van de maximale hijslast (in dit voorbeeld 375 kg).
 • Bij veelgebruikte liften in hoge gebouwen kan het lonen om een bestaande lift te voorzien van een energieterugwinsysteem waarmee remenergie wordt teruggewonnen en op andere nuttige wijze wordt gebruikt.
 • Om de piekbelasting te verlagen kan een liftvolgordeschakeling worden toegepast. Deze schakeling zorgt ervoor dat meerdere liften niet tegelijk in werking worden gezet als dit niet noodzakelijk is.
 • Zorg dat de verwarming van de liftschacht zo laag mogelijk wordt ingesteld. Als de eventuele verwarming niet is voorzien van een thermostaat, zorg dan voor een thermostaat.

Bij vervanging of nieuwbouw van liften kun je nog meer energie besparen:

 • Kies voor een tractielift in plaats van hydraulische lift.
 • Kies voor een lift met minimaal energielabel B (volgens richtlijn VDI 4707-1 voor in gebruik zijn van de lift). Per labelstap daalt het elektriciteitsverbruik met bijna een factor 2. Zo schelen label B en label E een factor 5, wat een besparing van ruim 80% oplevert.
 • Kies, zeker bij een lift die weinig wordt gebruikt, voor een laag vermogen in stand-by: minder dan 50 Watt is haalbaar.
 • Om een piek in het elektriciteitsverbruik te beperken kunt u kiezen voor een lift met een lage aanloopstroom (energieverbruik bij opstarten van de lift).

Naast het energieverbruik van de lift zelf is het ook van belang dat de lift onderhoudsarm is. Uit onderzoek blijkt dat een lift 23 dagen kan bewegen op de energie die verbruikt wordt voor het oplossen van een gemiddelde storing.

Kosten

Besparing op elektriciteitsverbruik is afhankelijk van het type lift en de gebruiksfrequentie. Energiezuinige liften zijn over het algemeen niet duurder dan standaard liften.

Als de elektriciteitsaansluiting een grotere capaciteit heeft dan 3 × 25 Ampère, zijn de extra vaste kosten aanzienlijk. Bij 3 × 35 Ampère is dit bijvoorbeeld € 400 per jaar meer, bij 3 × 80 Ampère is dit € 1.130 meer.

Financiering en subsidies

Voor zover bekend zijn er geen subsidieregelingen voor het aanpassen of vervangen van een lift voor een VvE. De duurzaamheidslening en de VvE-energiebespaarlening zijn hier ook niet geschikt voor.

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Duurzaam MKB.

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Financiering

Na het opstellen van een energieadvies of Duurzaam Meerjarenonderhoudsplan weet de VvE welk investeringsbedrag nodig is voor de gewenste aanpak van het gebouw. Wellicht heeft uw VvE voldoende reserves om deze aanpak uit te voeren. Met toestemming van de ALV kunnen dan de verduurzamingsmaatregelen worden doorgevoerd.

Doorgaans is het eigen vermogen niet voldoende voor dergelijke investeringsbedragen.  We wijzen u graag op de volgende financieringsmogelijkheden:

DuurzaamheidsleningVvE Energiebespaarlening

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
ISDE-subsidie

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt je een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van zonneboilers en warmtepompen. De regeling is voor zowel particulieren als zakelijke gebruikers. VvE’s vallen onder de laatste groep.

Budget en looptijd

De meerjarige regeling opende op 1 januari 2016 en loopt tot en met 31 december 2020. In 2019 is er € 100 miljoen subsidie beschikbaar voor zakelijke gebruikers en particulieren. Wilt je weten hoeveel budget er nog beschikbaar is? Bekijk de Stand van zaken ISDE.

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler of warmtepomp en de energieprestatie. Daarnaast worden er technische eisen gesteld aan de apparaten die in aanmerking komen. Lees hier voor welke apparaten de ISDE geldt.

 

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor ISDE moet u voldoen aan bepaalde voorwaarden. Lees goed de Voorwaarden ISDE Zakelijke gebruikers.

Aanvragen

Gaat je de ISDE subsidie aanvragen? Doorloop eerst het ISDE Stappenplan voor je aanvraag. Om de subsidie aan te vragen heeft je eHerkenning nodig. Aanvragen kan online via mijn.rvo.nl.

 

Deze informatie is afkomstig van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Laag BTW-tarief isoleren van woningen

Deze website  is nog in ontwikkeling. Hier verschijnt binnenkort een pagina over het laag btw-tarief voor het isoleren van woningen. Heeft u nu al hier een concrete vraag over, neem dan contact met ons op.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
LED-verlichting

VvE’s die beschikken over gemeenschappelijke ruimten of parkeervoorzieningen die voorzien zijn van verlichting, doen er goed aan om over te gaan op LED-verlichting om energie te besparen.

Maatregel

Gloei-, TL- en halogeenlampen vervangen door ledlampen is een slimme zet, zelfs als de lampen nog goed werken. Een ledlamp is 85% zuiniger dan een gloeilamp en verbruikt 75% minder stroom dan een halogeenlamp. Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaal je op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Je kunt flink energie besparen door efficiënt te verlichten. Bijna alle (99%) impact van verlichting op het milieu komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. Daarom is het niet zonde om werkende onzuinige lampen te vervangen door led. De energie die het kost om een ledlamp te produceren win je binnen 300 branduren terug.

In winkels kun je kiezen uit een paar soorten energiezuinige verlichting. De ledlamp rukt op terwijl spaarlampen langzamerhand verdwijnen. Dit komt doordat de spaarlamp ten opzichte van de ledlamp minder prettige eigenschappen heeft. Halogeenlampen zijn geen zuinige keuze en verdwijnen vanaf 2018. Een ledlamp gebruikt veel minder stroom dan gloei- of halogeenlampen. Dat is goed voor het milieu, want door het lage energiegebruik komen minder broeikasgassen vrij. Spaarlampen presteren minder goed dan led en bevatten kwik.

Oudere TL-lampen, onder andere met een T8-fitting, zijn minder zuinig dan ledverlichting. Het advies is om ze op te gebruiken en dan te vervangen voor LED-buizen. Het armatuur moet meestal ook worden aangepast; soms is het voldoende om alleen de voeding eruit te halen; soms moet ook de bedrading worden aangepast. Kies een ledlamp die voldoende licht geeft (voldoende lumen) in vergelijking met de TL die je vervangt.

Moderne TL-lampen hebben een T5-fitting (dunnere buis) en werken op hogere frequentie. Deze TL-lampen zijn zelfs zuiniger dan ledlampen, maar ook wat duurder in aanschaf. Ze worden vooral in zakelijke toepassingen gebruikt, zoals kantoren en winkels, maar kunnen ook in algemene ruimten van appartementengebouwen voorkomen. Soms worden  ook T8 armaturen omgebouwd tot T5.

Kosten

Ledlampen zijn in aanschaf duurder dan gloeilampen of halogeenlampen. Maar als je het stroomverbruik én de levensduur meetelt, ben je in veel gevallen toch goedkoper uit met led. Zo gaan ledlampen vaak 15.000 branduren mee, terwijl een gloeilamp maar 1.000 branduren meegaat. Je moet dus eigenlijk de aanschafkosten van 1 ledlamp vergelijken met die van 15 gloeilampen. Je bespaart verder 85% op de elektriciteitskosten, omdat de ledlamp veel minder stroom gebruikt dan de gloeilamp.

Een halogeenlamp is iets minder onzuinig en gaat minder snel stuk dan een gloeilamp. Led bespaart 75% energie ten opzichte van halogeen en gaat 7,5 keer zo lang mee. Uiteraard gaat dit niet op als de lamp voortijdig stuk gaat of weinig brandt, dan kan een ledlamp toch duurder uitpakken.

Financiering en subsidies

Voor het aanbrengen van LED-verlichting kan geen subsidie worden verkregen. Wel is het mogelijk om een financiering te verkrijgen door middel van de Energiebespaarlening voor VvE’s.

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal.

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Lokale energieloketten

Alle circa 9.300 Gelderse Verenigingen van Eigenaren (VvE’s) kunnen bij het Energieloket Midden Gelderland terecht voor vragen over verduurzaming. Wij helpen je graag verder met de verduurzaming van alle zaken die je deelt als VvE, zoals het dak, de gevel en in sommige gevallen het warmtesysteem en de beglazing. Hiernaast zijn er verschillende lokale en regionale energieloketten in Gelderland waar je terecht kunt voor vragen die je eigen woning betreffen. Wilt je bijvoorbeeld LED-verlichting aanschaffen of is je cv-ketel aan vervanging toe, dan kunnen wij je vaak op weg helpen.

Hieronder vind je een overzicht van de lokale en regionale energieloketten en de aangesloten gemeenten.

Lokale energieloketten

Regionale energieloketten

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Nul op de Meter (ready)

Bij een Nul op de Meter-woning wordt het netto energiegebruik tot nul gereduceerd door slim gebruik te maken van energiebesparende en energieopwekkende voorzieningen. Bij een VvE betekent dit dat de gehele VvE evenveel, of meer, energie opwekt dan nodig is voor het gebouw (bv. collectieve lift) en de individuele huishoudens. Dit is mogelijk door het upgraden van de woning, o.a. door betere isolatie, slimme installaties en eigen energie opwek.

Voor veel VvE’s is het een grote stap om direct over te gaan tot Nul op de Meter (NOM). Een tussenstap in het proces van verduurzaming is het zogeheten NOM Ready. Dit betekent dat het energieverbruik binnen de VvE zoveel mogelijk gereduceerd wordt, om op termijn alsnog volledig richting NOM te gaan. Hierbij worden zogeheten ‘no-regret’ maatregelen genomen: maatregelen die toekomstige ingrepen niet in de weg staan.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Pelletkachels en biomassaketels

Pelletkachels en biomassaketels zijn een stuk zuiniger dan open haarden en gewone houtkachels en stoten minder fijnstof uit. En hout als brandstof kan leiden tot minder broeikasgassen dan een hr-ketel op gas. Toch zijn er ook kanttekeningen bij een pelletkachel of biomassaketel als duurzame verwarming.

Maatregel

Pelletkachels en biomassaketels zijn de schoonste kachels op hout, maar stoten meer fijnstof uit dan verwarming op gas of stroom. Een toename van het aantal pelletkachels en biomassaketels zorgt dus voor extra luchtvervuiling. Uitzondering: als jouw pelletkachel een gewone houtkachel, allesbrander of open haard vervangt, daalt de hoeveelheid fijnstof juist flink. Tenzij je met je pelletkachel veel vaker gaat stoken dan je eerder met je houtkachel of open haard deed.

Het gebruik van open haarden en gewone houtkachels is door de uitstoot van fijnstof om gezondheidsredenen niet wenselijk. Bij matig gebruik (denk aan 2 avonden per week, voor de sfeer) draagt een pelletkachel beperkt bij aan de luchtverontreiniging, in ieder geval een stuk minder dan gewone houtkachels. Een pelletkachel of een biomassaketel als hoofdverwarming gebruiken, leidt door het dagelijks gebruik in het stookseizoen tot een behoorlijke hoeveelheid fijnstof. In landelijk gebied, buiten de bebouwde kom, waar huizen ver uit elkaar staan, haalt de rook de buren niet of nauwelijks en zal de blootstelling aan fijnstof door jouw pelletkachel minder zijn. Wil je zeker weten dat je verwarming niet bijdraagt aan luchtvervuiling? Neem dan een volledig elektrische warmtepomp of informeer naar de mogelijkheid om aangesloten te worden op een warmtenet.

Er zijn verschillende soorten pelletkachels: van losse pelletkachels die één ruimte (bijvoorbeeld de woonkamer) verwarmen tot biomassaketels die de centrale verwarming en je warme water verzorgen.

Een pelletkachel verbrandt houtpellets: dat zijn geperste houtkorrels. De kachel verwarmt de ruimte waarin hij staat (meestal de woonkamer). Door een ruit zie je het vuur.

Met sommige soorten kachels kun je ook meerdere ruimtes verwarmen. Ze staan bekend als pelletkachel-cv. Ze werken op verschillende manieren: je kunt warme lucht via buizen naar andere kamers laten blazen (‘kanalisatie’), of je sluit er – net als bij een cv-ketel – radiatoren of vloerverwarming op aan (via leidingen gaat daar warm water naartoe).

Een biomassaketel (soms ook pellet cv-ketel genoemd) verbrandt biomassa, zoals houtpellets, houtsnippers (chips) of houtblokken. Houtpellets zijn in de meeste huizen het meest praktisch: je hebt er minder opslagruimte voor nodig dan voor houtsnippers of houtblokken. De biomassaketel werkt hetzelfde als een hr-ketel, maar dan op houtsnippers, -blokken of -pellets in plaats van aardgas. De ketel geeft zelf nauwelijks warmte af en staat in een aparte ruimte, bijvoorbeeld de bijkeuken of garage. Door hout in de ketel te verbranden, wordt er heet water geproduceerd dat naar de radiatoren of vloerverwarming gaat. Het systeem kan ook voor warm water zorgen (ook wel combisysteem genoemd).

Het gebruik van hout als brandstof kan tot minder uitstoot van CO2 leiden dan verwarming op aardgas, onder de voorwaarde dat de herkomst van de pellets in orde is. Het keurmerk ‘Better Biomass’ staat voor duurzaam geproduceerde houtpellets. Ze zijn onder meer gemaakt van snoeihout uit bossen en van zaagsel van houtverwerkende bedrijven.

Kosten

In de tabel vergelijken we de kosten en besparing van 2 soorten kachels:

 • Een cv-pelletkachel met radiatoren of vloerverwarming die je hele huis tijdens het stookseizoen verwarmt. Voor warm water heb je in dit voorbeeld een ander toestel nodig, bijvoorbeeld een zonneboiler met hr-ketel.
 • Een biomassaketel voor verwarming van je hele huis (stookseizoen) en warm water (het hele jaar).
 Aanschafprijs (eenmalig excl. subsidie)*Kosten houtpellets per jaarVerschil in kosten per jaar t.o.v. cv-ketel op gasZoveel gas kun je per jaar besparen
Pelletkachel-cv€ 3.000Ongeveer € 1.000Ongeveer € 120 duurder1.400 m3 (excl. warm water)
Biomassaketel*€ 6.000Ongeveer € 1.150Stookkosten zijn ongeveer gelijk1.800 m3 (incl. warm water)
* Dit zijn de kosten voor de kachel of ketel zelf. Daar komen nog een aantal kosten bij: € 2.000 voor rookgaskanaal (aanleg en materiaal, uitgang rookkanaal door het dak); vanaf € 500 voor buffervat of boiler; ca. € 350 voor aansluiting op cv-systeem (en opnieuw inregelen).
De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Postcoderoosregeling zonnepanelen

Sinds 1 januari 2014 bestaat de zogenaamde ‘Postcoderoosregeling’ die het voor Verenigingen van Eigenaren aantrekkelijker maakt om gezamenlijk zonnepanelen aan te leggen.

De postcoderoos is het postcodegebied waarin de productie-installatie ligt, plus die direct daaraan grenzende postcodegebieden (gebieden waarin alle postcodes dezelfde vier cijfers hebben). Per 1 januari 2016 is het begrip postcoderoos verruimd. De installatie hoeft zich niet meer in het midden van een zogenoemde postcoderoos te bevinden maar mag ook in een van de ‘blaadjes’ gerealiseerd zijn. Dit maakt het voor coöperaties mogelijk om ook locaties voor energieopwekking in de randen van de postcoderoos te benutten.

Leden van coöperaties of Verenigingen van Eigenaren kunnen profiteren van de belastingkorting als ze in de postcoderoos van de productie-installatie wonen. Zij komen in aanmerking voor een belastingkorting. Bij aanvang van de regeling gold een korting van 7,5 cent per kWh. Per 1 januari 2016 geldt een verlaging van het energiebelastingtarief van de eerste schijf voor elektriciteit (=tot 10.000 kWh) tot vrijwel nul voor de gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in de zogenaamde postcoderoos van deze productie-installatie wonen. De verlaging van het tarief van de eerste schijf tot vrijwel nul wordt toegepast op de persoonlijke energierekening van de leden, tot het eigen verbruik (maximaal 10.000 kWh per jaar). Leden hebben met deze regeling lagere kosten en de coöperatie heeft inkomsten van de verkochte stroom.

Een VvE kan ervoor kiezen om het dak te verhuren aan een coöperatie of zelf (als VvE) een postcoderoos te realiseren. In het eerste geval kunnen leden van de VvE zelf besluiten of ze ook lid worden van de coöperatie en deelnemen in het zonneproject. Omwonenden kunnen dan ook deelnemen. In het tweede geval zullen leden automatisch deelnemen in het postcoderoosproject omdat ze ook al lid van de VvE zijn. Omwonenden kunnen niet deelnemen, aangezien deze niet tot de VvE kunnen toetreden.

 

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van Milieu Centraal.

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Procesondersteuning Energiebesparing Vereniging van Eigenaren

De Provincie Gelderland verstrekt subsidie voor het inhuren van deskundigen voor het voorbereiden van een Nul op de Meter-renovatie van woningen (NOM) of voor een directe verbetering van de woningen zodat deze mogelijk wordt (NOM-ready situatie). Het gaat daarbij om het opstellen van een uitvraag voor het renoveren of verbeteren van een gebouw, het beoordelen van offertes van bouw- en installatiebedrijven, het begeleiden van uw VvE bij de besluitvorming en het begeleiden van de financiering.

De subsidie bedraagt ten hoogste 90% van de subsidiabele kosten met een maximum van € 35.000.

Voor deze subsidie gelden de volgende voorwaarden:

 • De VvE heeft ten minste 10 wooneenheden en is ingeschreven bij de KvK
 • Er is een scan of vergelijkbaar onderzoek uitgevoerd dat inzicht geeft in de haalbaarheid van NOM (ineens of in stappen), waarbij de organisatorische en juridische bevindingen op basis van de splitsingsakte worden meegenomen. Daarnaast geeft het inzicht in een beschrijving van de voor een NOM-renovatie benodigde bouwkundige en technische maatregelen, de energetische effecten door het uitvoeren van deze maatregelen, een indicatie van de kosten van deze maatregelen, het effect van deze maatregelen op de financiële positie van de aanvrager (inclusief liquiditeitspositie) en een beschrijving van het proces dat nodig is om deze maatregelen te treffen. Voor deze scan is ook subsidie mogelijk.
 • De externe deskundigen mogen geen lid zijn van de VvE of de beheerder zijn van de VvE
 • De externe deskundigen moeten zijn geselecteerd uit ten minste drie offertes
 • De externe deskundigen moeten aantoonbaar ervaring hebben op het terrein waarop zij worden ingeschakeld
 • De externe deskundigen spelen nu en in het vervolg van het proces geen rol als of in opdracht van aanbiedende of uitvoerende partijen

Wilt je de subsidie aanvragen? Neem dan contact met ons op. Wij begeleiden je graag bij de indiening van de aanvraag.

Let op: voor de subsidie is een bepaald bedrag beschikbaar gesteld. Je kunt subsidie aanvragen totdat dit bedrag besteed is. Hierbij geldt op = op.

 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Subsidie en belastingvoordelen

Voor VvE’s die willen verduurzamen zijn verschillende subsidiemogelijkheden.

Energie opwekken

Lokale hernieuwbare energieprojectenZonneboilers en warmtepompen (ISDE)

Energie besparen

Uitvoering van ten minste twee energiebesparende maatregelen

Advies en procesondersteuning

Procesondersteuning Energiebesparing Vereniging van EigenarenMeerjaren (duurzaam) onderhoudsplan (MDOP)Energieadvies en procesbegeleiding

Daarnaast gelden de volgende belastingvoordelen wanneer je je appartement verduurzaamt:

Postcoderoosregeling zonnepanelen

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70
Subsidie energieadvies en procesbegeleiding

Wilt je weten hoe je in jouw gebouw(en) de energieprestaties kunt verbeteren, wat de kosten zijn en wat het gaat opleveren? Laat dan een energieadvies opstellen. Met een energieadvies leg je de basis om de juiste maatregelen te nemen.

Energieadvies

Voor een energieadvies komt een erkend energieadviseur je gebouw(en) ter plekke onderzoeken. Zij bekijkt de situatie van het gebouw en de installaties. In het energieadvies beschrijft de adviseur vervolgens wat de energieprestatie van het gebouw is in de huidige situatie. Ook geeft zij advies over welke energiebesparingsmaatregelen je kunt nemen, wat de voor- en nadelen zijn en nog meer. Tot slot staat in het energieadvies een algemene uitleg over het mogelijk realiseren van een zeer energiezuinig pakket of een Nul op de Meter-woning.

Energieadvies met procesbegeleiding

Voor het aanvragen van een energieadvies met procesbegeleiding geldt dat de VvE, op basis van het energieadvies, besluit om binnen 5 jaar minimaal 2 energiebesparende maatregelen uit te voeren. Dit besluit wordt schriftelijk vastgelegd en een afschrift van het besluit moet worden meegestuurd met de aanvraag. Het energieadvies kan ook worden aangevraagd in combinatie met een MDOP.

Voorwaarden

De algemene voorwaarden voor de subsidie vind je op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland.

 

De informatie op deze pagina is afkomstig van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO).

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 303 06 70

Pagina's