Op dinsdag 4 juni vanaf 19:00 uur organiseert de gemeente Arnhem de ‘Avond van de Storymap’ over Energie in de Arnhemse wijken waar we actieve Arnhemmers graag voor uit willen nodigen. Tijdens deze avond laten we drie uitgewerkte story maps zien, waarin opmerkingen van voorgaande werksessies (zoals de werksessie van 9 mei) een plek hebben gekregen. We horen op 4 juni graag of we op de goede weg zijn, voordat we aan de slag gaan met story maps van de overige wijken.

Waar gaan we 4 juni over in gesprek?

Een story map is een online middel dat door middel van kaarten, beelden en tekst een verhaal vertelt. In dit geval maken we story maps die het verhaal van de energietransitie in alle Arnhemse wijken vertelt. Op 9 mei organiseerden we een werksessie met inwoners, die actief zijn in duurzame wijkinitiatieven, om informatie voor deze story maps op te halen. Op 4 juni laten we onze uitwerking graag aan u zien. We werken hiervoor story maps van drie wijken uit. Vertellen de story maps het goede verhaal? Vindt u de goede informatie terug? Zijn de story maps gebruiksvriendelijk? We stellen het zeer op prijs als u op 4 juni deze vragen, aan de hand van de drie uitwerkingen, voor ons wilt beantwoorden.

Praktische details

De avond start inhoudelijk 4 juni om 19:15 uur in Halte 2030 (Oude Kraan 72) en eindigt om 21:00 uur. Vanaf 19:00 uur staat de koffie en thee klaar. Dit keer hebben we een vast programma. U kunt uw aanwezigheid aan Marc van der Burght per mail doorgeven voor 3 juni 2019. Ook voor eventuele vragen kunt u contact opnemen.

Vriendelijke groet,

Marc van der BurghtGemeente Arnhem - Team Wijkgerichte Energietransitie, Team Arnhem AANmarc.van.der.burght@arnhem.nl.

Arnhem AANInterreg North-West Europe, Climate Active Neigbourhoods
 

 

 

Extra toelichting

We gaan als gemeente Arnhem aan de slag met een warmtevisie en transitieplannen voor de wijken om de transitie naar duurzame aardgasvrije wijken mogelijk te maken. Deze visie en plannen willen we in 2021 gereed hebben. Daar willen we uitdrukkelijk de inwoners bij betrekken en zeker ook de koplopers, de wijkinitiatieven, die al aan de slag zijn met verduurzamen in hun wijk.

Om de visie en  plannen te kunnen maken is het van belang om naast een warmteverkenning (welke warmteopties zijn er) ook de mogelijkheden in de wijken te bepalen. Die wordt bepaald door de inwoners van de wijk (sociale kenmerken, actieve bewoners), door de woningen en andere gebouwen (zoals bouwjaar, energielabels, etc), energiekenmerken (warmtenet, energieverbruik en - opwek) en andere relevante thema's zoals klimaat, groen, sociale cohesie, wijkeconomie, bedrijven, etz. Al deze thema's vormen samen een wijkanalyse die de mogelijkheden voor de energietransitie in de wijken aangeeft.

Om deze wijkanalyse op te stellen maken we gebruik van zogenaamde story maps, die op een aantrekkelijke wijze met kaarten (GIS), infographics, verhalen en foto's het energieverhaal van de wijk vertellen. Ook deze story maps maken we zo veel mogelijk samen met inwoners en actieve wijkinitiatieven.

Deze story maps komen op een 'open portal' en zijn vervolgens voor iedereen in te zien en te gebruiken. Omdat het gaat om open data is ook de specifieke data zoals opgenomen in de story maps toegankelijk. De story maps vormen mede de basis voor de gesprekken van de gemeente met inwoners en samenwerking met actieve wijken over de energietransitie.