Ruim 90% van de gebouwen in Nederland worden momenteel nog op aardgas verwarmd. Dit is een fossiele brandstof dat bovendien in Nederland steeds schaarser wordt. Er zijn meerdere mogelijkheden om uw gebouw duurzaam te verwarmen. Dit kan onderdeel zijn van een totaalplan om uw gebouw Nul op Meter of NOM (Ready) te maken.

De eerste stap is om te onderzoeken hoeveel u op warmte kunt besparen. De volgende mogelijkheden zijn veelal het onderzoeken waard:

DakisolatieGevelisolatieVloer- of bodemisolatieEnergiezuinige beglazing

De resterende warmtevraag kan dan worden ingevuld door het duurzaam opwekken van warmte. Wanneer het gebouw  goed is geïsoleerd is, kan gebruik gemaakt kan worden van  lagetemperatuurverwarming (maximaal 55 graden) door middel van een warmtepomp.

Een andere manier om een gebouw duurzaam te verwarmen is door middel van een biomassaketel of pelletkachel. Hoewel dit bespaart op het aardgasverbruik, worden er wel vraagtekens gezet bij het duurzaamheidsgehalte van deze verwarmingsmethoden. Dit heeft vooral te maken met de fijnstofuitstoot.

Een zonneboiler kan daarnaast de warmtevraag voor het tapwater invullen.

Is het gebouw niet geschikt om over te gaan op één van deze verwarmingssystemen? Wellicht is het ook mogelijk om aangesloten te worden op een lokaal warmtenet. Informeer bij uw gemeente of er een warmtenet in de buurt van uw gebouw is (of komt) en of deze op een duurzame bron is aangesloten.

 

Geef jouw waardering