Een elektrische trolleybus, die ook kan rijden zonder bovenleiding. Vanaf maandag 18 maart 2019 rijden twee van zulke trolleybussen in de Arnhemse dienstregeling. Arnhem is de enige stad in Nederland met trolleybussen en daarmee ook de stad met het schoonste openbaar vervoer.

Trolley 2.0

De twee bussen zijn van het type 'Trolley 2.0'. Het zijn omgebouwde bestaande trolleybussen en beschikken over een klein innovatief accupakket waarmee ze in staat zijn circa minimaal 10 kilometer zonder bovenleiding te rijden. Daardoor kunnen ze ook regionale lijndiensten voor hun rekening nemen. De bussen gaan in eerste instantie op de bestaande lijn 1 tussen Oosterbeek en Velp rijden.

Laden tijdens het rijden

Anders dan andere elektrische bussen, laden deze trolleybussen zich op tijdens het rijden, gewoon aan de bovenleiding. Ze hoeven dus niet uit de dienstregeling te worden genomen om opgeladen te worden, zoals dat met 'gewone' elektrische bussen het geval is. Daardoor is er geen tijdverlies of geen extra bus nodig. Ook remenergie vloeit terug in de batterij. Trolley 2.0-bussen kunnen bovendien bij wegonderhoud gemakkelijk elektrisch een omleidingsroute volgen, als daar geen bovenleiding is. Bestaande trolleybussen gebruiken daarvoor een kleine dieselmotor.

Lees meer op de website van de gemeente Arnhem