Begin november zijn een aantal wooncoaches in een zogenaamd LAB getraind om individuele en collectieve warmtescans uit te voeren. Met de gemaakte infraroodbeelden kunnen mensen goed zien waar de meeste energie het huis verlaat en kun je starten er wat aan te doen. Of je krijgt inzicht in het resultaat van reeds genomen isolatiemaatregelen en je weet wat je goed hebt gedaan en wat beter kan.

De warmtewandeling levert bewustwording op van wat er zoal in je buurt is gedaan en welke verschillen er te zien zijn. Bij een wandeling in bijvoorbeeld Rijkerswoerd was het verschil tussen gewoon dubbel glas, HR+ en HR++ glas goed te zien van buitenaf.

Daarnaast was de wandeling erg leuk voor het contact onderling en wisselden deelnemers ervaringen uit. Iedereen was geïnteresseerd en daardoor konden we zelfs onszelf met warm hoofd goed zien in de weerspiegeling van het glas. Achteraf kreeg de wooncoach een bedankmail voor de  leuke avond.

Bij een individuele warmtescan bleken leidingen in de muur minder goed geïsoleerd te zijn dan gedacht door de bewoner en kwamen de koudebruggen in de woning goed naar voren. De kosten die men betaalt leveren zodanige informatie op dat deze zich terugbetalen bij de uitvoering van isolatiemaatregelen.

De infraroodcamera’s worden nu veelvuldig ingezet, zolang als het weer geschikt is. Voor de ochtendopnames (nachten onder 5°C, geen regen) en voor de avondwandeling (dag bewolkt, geen regen of zon op gevel en temperatuur overdag beneden 5-6°C). Soms moest een opname worden uitgesteld en op ander moment worden uitgevoerd. Maar altijd bleek de moeite niet voor niets.

De camera’s worden in het gehele werkgebied van de gemeenten Arnhem, Renkum, Rheden en Roozendaal ingezet. Soms is er wachttijd dus wees er tijdig bij! In de afgelopen anderhalve maand zijn er zo’n kleine 30 scans uitgevoerd. Bewoners die graag willen weten hoe hun huis eruitziet. In januari komen de coaches weer bij elkaar om de tussenresultaten te bespreken en te leren van de onderling ervaringen tijdens de scans en de opgedane kennis weer te gebruiken voor de nieuwe scans in 2019.