Energiebesparing

Er zijn tal van mogelijkheden om energie te besparen en nog comfortabeler te wonen. 

Top 5 eenvoudige energiemaatregelen, kosten en opbrengsten

Er zijn een aantal eenvoudige vuistregels om mee te nemen in het nadenken over het energiegebruik van apparaten. Hier vijf tips:

 • Allereerst – het lijkt een open deur, maar wel effectief: kleinere apparaten zijn meestal zuiniger dan hun grotere broers. Dat geldt ook voor het gebruik: vul een wasmachine of afwasmachine helemaal in plaats van half, gebruik kleinere pannen (die maat die goed past) en zet niet te veel in de koelkast. Allemaal eenvoudige maatregelen waarmee u ongemerkt energie kunt besparen. 
 • Zet uw apparaten helemaal uit, in plaats van alleen stand-by. Stand-by is een ongemerkte energiegebruiker. Een gemiddeld gezin kan zo 400 kWh per jaar aan energie gebruiken, enkel door de stand-bystand. Een stekkerdoos met aan- en uit-schakelaars kan dit makkelijk voorkomen.
 • Onderhoud uw apparatuur goed: zo verbruikt een aangevroren vriezer 20 procent meer energie. Ook een wasdroger met de filters vol met pluizen werkt stukken minder efficiënt. Daarnaast verlengt goed onderhoud de levensduur.
 • Denk bij aanschaf altijd na over of u het apparaat echt nodig hebt. Als u bijvoorbeeld één keer per jaar de hogedrukspuit nodig hebt, is het slimmer om deze te lenen van een vriend.
 • En tot slot: als u wilt weten wat uw apparatuur werkelijk doet, zijn er verschillende energiemeters op de markt om uw verbruik inzichtelijk te maken, en om te zien welke apparaten van invloed zijn op uw totale gebruik. 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik besparen op wassen?

Een wasje draaien kost water en elektriciteit: gemiddeld 4 procent van het totale elektriciteitsverbruik van een huishouden. Als u een nieuw apparaat wilt gaan aanschaffen, let dan op het energielabel (A++ of A+++, A+ is tegenwoordig al een ondergrens…) en pas de capaciteit aan op uw huishouden. En als u wast zijn er ook een paar tips om het energiezuiniger te doen:

De droger is de grootste energie-eter van een was. Laat de was het liefst natuurlijk drogen. Mocht u toch de droger gebruiken, centrifugeer de was dan op de hoogste stand.

Was met een volle trommel.

Het merendeel van het energieverbruik gaat naar het opwarmen van het water. Voor de reguliere was kunt u de temperatuur best laag houden (30 graden). Let op: sterk vervuilde was kunt u beter wel op hogere temperaturen wassen.

Wast u toch vaak op hogere temperaturen? Overweeg dan uw wasmachine geschikt te maken voor hotfill.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik in de woning besparen op verwarmen?

Een warm huis is comfortabel; toch kan er op verschillende manieren bespaard worden, zonder in te leveren op comfort. En als u weet dat ongeveer de helft van de energierekening besteed wordt aan verwarmen, loont dit zeker.

De basis ligt bij de cv-ketel:

 • Zorg dat deze goed onderhouden en afgesteld is. Een goed onderhouden en afgestelde cv stookt efficiënter en is veiliger in gebruik. 
 • Het loont om na een jaar of tien eens te kijken of een nieuwe ketel voldoende oplevert. Een ketel van voor 2005 kan hoogstwaarschijnlijk beter vervangen worden.
 • Een CV heeft een circulatiepomp. Deze verbruikt al gauw 100 - 200 euro per jaar aan electriciteit. Sinds 2015 hebben verwarmingsketels een modulerende (slimme) pomp die automatisch zachter gaan draaien als deze minder nodig is. Bij een relatief nieuwe verwarmingsketel kunt u ervoor kiezen alleen de circulatiepomp te vervangen.
 • Besparen kan ook goed door bewust te verwarmen:
 • Zet de thermostaat een graadje lager: hiermee bespaart u gemiddeld 7 procent op het energiegebruik voor verwarming.
 • Niet stoken in kamers die niet worden gebruikt levert nog veel meer besparing op. Een basistemperatuur van 15 graden is prima.
 • En ook: sluit alle tussendeuren goed. Hiermee verwarmt u de overige ruimtes niet alsnog onbewust mee.
 • Er zijn themostaten op de markt die u op afstand kunt bedienen, kunt programmeren en die nog andere handigheden hebben. Zo kunt u de thermostaat precies inregelen op de momenten dat u thuis bent.
 • Zet de verwarming eerder laag of uit: als u één uur voor vertrek of voor het slapengaan de thermostaat op 13 tot 15 graden zet, kunt u per jaar ongeveer 40 euro besparen. 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik besparen op koken?

Energie besparen met koken is niet moeilijk. Allereerst geldt dat een gasfornuis zuiniger is dan een elektrisch fornuis. Maar dat aanpassen gaat niet altijd even makkelijk. Toch kunt u door op een paar zaken te letten energie besparen tijdens het koken. Hier een paar tips:

 • Gebruik geen te grote pannen. Vanzelfsprekend duurt het langer een grote pan op te warmen dan een kleine pan.
 • Gebruik een snelkookpan. Een snelkookpan scheelt zo'n 70 procent aan energie. Daarnaast behouden de groenten meer vitamines en smaak.
 • Plaats de deksel op de pan. Inkoppertje? Wellicht, maar het wordt te veel vergeten! Deze simpele tip zorgt ervoor dat uw pan driemaal zuiniger is. Daarnaast is het eindproduct lekkerder, omdat het aan alle kanten wordt omringd met warmte.
 • Kook met zo weinig mogelijk water. Gebruik niet te veel water. Naast dat het zonde is van het water, duurt het een stuk langer (en kost het dus meer energie en geld) om het gerecht aan de kook te brengen.
 • Zet de afzuigkap op tijd weer uit. 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat is beter: apparaat repareren of een nieuwe kopen?

Wanneer loont het om iets te laten repareren? Het is makkelijk om nieuw aan te schaffen als een apparaat het niet meer doet. De kosten en moeite voor reparatie afgezet tegen de kosten en moeite van vervanging door nieuw liggen steeds dichter bij elkaar. En je hebt dan ook nog eens een nieuwe model! Alleen, in deze redenering worden niet de ‘echte’ kosten doorberekend. Denk maar eens aan de energie die nodig is voor grondstofwinning, productie en afvalvernietiging. De werkelijke kosten (milieubelasting) liggen vele malen hoger, waardoor nieuw in de meeste gevallen niet beter is. Het is daarom in de meeste gevallen nuttig om waar mogelijk door reparatie apparaten een tweede leven te geven. Neem de tijd om even ‘kritisch’ te kijken naar een kapot apparaat. Vaak is het een kleinigheid, zoals een los draadje, en grondig schoonmaken doet vaak ook wonderen.

Maar dit gaat niet op voor alle huishoudelijke apparaten. Een diepvries, koelkast of tv ouder dan tien jaar vervangen is een goede keuze. De nieuwe apparaten zijn vaak veel lager in het energiegebruik en bevatten minder belastende stoffen.

En mocht u overgaan op het aanschaffen van iets nieuws, denk er dan aan om de oude elektrische apparaten in te leveren bij de milieustraat. Zo komen er geen ongewenste (gif)stoffen in de vuilnis en kan er veel worden gerecycled.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Waar moet ik op letten bij aanschaf huishoudelijke apparatuur?

In uw huis zijn er een hoop apparaten die energie verbruiken. Oude apparatuur gebruikt vaak onnodig veel energie en vervanging kan lonen. Kies bij de aanschaf van een nieuw apparaat voor een type met laag energieverbruik. Labels en keurmerken kunnen u daarbij goed helpen.

Het energielabel staat op het merendeel van de apparaten. Zuinige apparaten hebben energielabel A+++ of A++. Voor sommige apparaten zoals koelkasten en vriezers geldt zelfs al dat een label A+ het slechtste label op de markt is!

Labelinformatie Huishoudelijke apparatuurVergelijken van het energieverbruik (in kWh) per jaar loont. Dit gemiddelde energieverbruik per jaar in kWh staat op het energielabel vermeld. Zuinige apparaten zijn meestal duurder in aanschaf dan minder zuinige exemplaren. Maar vaak verdient u dat verschil terug door lagere gebruikskosten.

Hou bij aankoop ook het vermogen (in Watt) van een apparaat in de gaten. Hoe minder vermogen, des te minder energie een apparaat verbruikt.

Op internet zijn er allerlei vergelijkingssites waarmee u op energieverbruik kunt selecteren, dus dat kunt u thuis vergelijken. Zo heeft Milieu Centraal een overzicht gemaakt van de relevante labels. Als u op zoek bent naar een specifiek apparaat zijn er vele vergelijkingssites beschikbaar. Door op uw type apparaat (bijvoorbeeld wasmachine) en ‘vergelijken energiegebruik …’ te zoeken op internet is er een hoop specifieke informatie te vinden. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik in de woning besparen op verlichting?

Gemiddeld 15 procent van het elektriciteitsverbruik gaat op aan verlichting. De moeite waard om hier goed op te letten. Een top 3 van maatregelen:

 1. Gloeilampen en halogeenlampen vervangen is een goed idee, zelfs als ze nog goed werken. Spaarlampen en ledverlichting zijn namelijk erg energiezuinig: u bespaart met deze lampen tot wel 80 procent aan elektriciteit! Bijna de volledige milieu-impact van verlichting komt door de elektriciteit die nodig is om lampen te laten branden. De productie van spaarlampen en ledlampen kost wel iets meer energie dan die van gloeilampen, maar dat weegt niet op tegen de besparing op het stroomverbruik.
 2. Een open deur misschien, maar wel effectief: doe het licht uit in ruimtes waar u niet bent. Ongemerkt bespaart u zo energie.
 3. Maak een goed verlichtingsplan en stem zo uw gebruik af op de lampen die u koopt. Dit bespaart onnodige verlichting. 

Welke ledlamp is geschikt?

Er bestaan ledlampen in vrijwel alle soorten, maten en tinten. Hoewel de aanschafprijs hoger ligt, betaalt u op de lange termijn veel minder voor led door het lage verbruik en de lange levensduur. Hieronder staat een link naar een keuzehulp om in 5 stappen te bepalen welke ledlamp past én het gewenste licht geeft.

In 5 stappen de juiste led-lamp

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Waarmee kan ik in huis veel energie besparen?

Wist u dat bijna de helft van de energierekening bestaat uit verwarmingskosten? Hier valt dus veel winst te behalen. Wat betreft elektriciteit: alle apparaten en lampen in huis zorgen samen voor bijna 40 procent van de energierekening. De vaste kosten voor de aansluiting op het gasnet en elektriciteitsnet omvatten zo'n 5 procent van de energierekening.

Om de kosten voor de verwarming terug te brengen is isoleren een goede eerste stap. Let hierbij wel op voldoende ventilatie. Slim met uw verwarming omgaan, bijvoorbeeld door een in te stellen thermostaat, goed afregelen per kamer, helpt ook voor een lager energieverbruik. Een zuinige hr-combiketel is vaak al de norm. Met een zonneboiler of hybride warmtepompen is een volgende stap te zetten.

Om het elektriciteitsgebruik lager te maken is het goed om te letten op de labels van de apparaten. Vervang oude huishoudelijke apparaten op tijd. Moderne A+++ apparaten zijn veel zuiniger. Oude plasma-tv's zijn ook echte energieslurpers.

Dit zijn de grootste verbruiksposten in huis, uitgaande van de meest gangbare apparaten (wat betreft zuinigheid en ouderdom van apparaat): 

 • Koelkast en losse vriezer: 610 kWh/jaar (120 euro)
 • Verlichting: 485 kWh/jaar (100 euro)
 • Computer met randapparatuur: 315 kWh/jaar (65 euro)
 • Televisie en stereo met randapparatuur: 300 kWh/jaar (60 euro)
 • Cv-ketel: 280 kWh/jaar (55 euro)
 • Wasdroger: 275 kWh/jaar (55 euro)
 • Vaatwasser: 260 kWh/jaar (50 euro)
 • Wasmachine: 140 kWh/jaar (30 euro)

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik wil een energieadvies voor mijn woning, hoe kan ik dat regelen?

Om meer informatie te krijgen over energieadvies op maat, verzoeken wij u contact op te nemen met onze helpdesk. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat kan ik besparen als ik mijn woning isoleer?

Wat u kunt besparen is afhankelijk van uw huistype, het bouwjaar, wat er al is gedaan en uw energieverbruik (hoe ziet uw huishouden eruit).

Energiebesparing tussenwoning

Op de afbeelding hierboven ziet u een voorbeeld van een tussenwoning.

Op de website van Milieucentraal staat per woningtype aangegeven wat mogelijk is en hoeveel je hiermee kan besparen. Hieronder zijn de relevante links weergegeven.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat zijn 0-opdemeter en energieneutrale woningen?

Zo’n 15% van al het energieverbruik in Nederland gebruiken we in woningen. Door betere isolatie en zuinige ketels is het energieverbruik per woning door de jaren heen gedaald. Maar het kan nog duurzamer: een woning die niet méér energie verbruikt dan die zelf opwekt. Zo’n woning is energieneutraal. Er zijn al tientallen energieneutrale woningen in Nederland. Honderden staan op de planning om gebouwd te worden. U kunt kiezen voor nieuwbouw of voor het verbouwen van een bestaande woning. Ook voor huurders komen er energieneutrale woningen.

Kenmerk van een energieneutraal huis is dat de energie die u gebruikt in balans is met de energie die u zelf opwekt. Die balans bereikt u als volgt:

 • U houdt uw energiegebruik zo laag mogelijk, en
 • U wekt de energie die u nodig heeft zelf duurzaam op.

Energieneutraal wonen is slim wonenEnergie opwekken kunt u zelf doen (bijvoorbeeld met zonnepanelen), maar het kan ook op lokaal- of wijkniveau, of samen met de buren. En het kan op verschillende manieren: met zonne-energie, wind, aardwarmte, hout of biogas.

Waarschijnlijk heeft u nog wel stroom nodig van het energiebedrijf (vooral in de winter), maar u levert zelf ook stroom aan dat bedrijf (vooral in de zomer). Over een jaar gemeten is de woning dus ‘nul op de meter’.

Onderdelen van een energieneutraal of nul-opde meter huis

In een energieneutrale woning worden bijna altijd de volgende onderdelen toegepast:

 • Zeer goede isolatie van dak, muren, vloer
 • HR++ glas of triple glas
 • Geen of nauwelijks kieren
 • Een ventilatiesysteem, vaak met warmteterugwinning
 • Een verwarmingsinstallatie met een vloerverwarming die op lage temperatuur werkt. Dit buizensysteem krijgt warm water (van minder dan 55 graden) van een warmtepomp of zonneboiler
 • Zonnepanelen om stroom op te wekken voor o.a. de warmtepomp en alle apparaten
 • Meetapparatuur waarmee u kan zien wat u opwekt en wat u verbruikt.

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Welke subsidies/financiering kan ik krijgen voor energiemaatregelen in en rond de woning ?

De overheid stimuleert woningeigenaren met subsidies en lage-renteleningen en er zijn banken die rentekorting geven bij een hypotheek. Er zijn op landelijk, provinciaal en gemeentelijk niveau verschillende subsidies en financieringsmogelijkheden. Hierbij een overzicht.

Subsidies en financiering Rijk      

 • Subsidie energiebesparing eigen huis

De 'Subsidie energiebesparing eigen huis' is sinds 26 april 2017 voor eigenaar-bewoners uitgeput en kan niet meer aangevraagd worden. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.
Voor Vereniging van Eigenaren (VvE) is er een apart subsidiebudget waar nog voldoende budget is. VvE’s kunnen dus nog steeds aanvragen indienen. Zij kunnen subsidie van 15 september 2016 tot en met 31 december 2018 aanvragen, indien zij minimaal 2 energiebesparende maatregelen nemen. Daarnaast ontvangen zij subsidie indien zij advies inwinnen.

 • Subsidie voor duurzame energie – warmte (ISDE)

Met de Investeringssubsidie Duurzame Energie (ISDE) kunnen particulieren en zakelijke gebruikers een tegemoetkoming krijgen voor bepaalde soorten zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels en pelletkachels.

 • Energiebespaarlening ‘Ik investeer slim’

Het gaat hier om maatregelen als isolatie, HR++ glas, zonneboiler en zonnepanelen, warmtepomp en andere energiezuinige installaties. Via de SVn is de landelijke Energiebespaarlening beschikbaar voor particuliere woningeigenaren en VvE's. Het is een landelijke lage-rentelening waarbij minimaal € 2500 en maximaal € 25.000 geleend kan worden (particulier). Door een VvE kan minimaal € 25.000 en maximaal € 5 miljoen geleend worden. 

 • Extra hypotheek energiebesparende maatregelen

De overheid heeft per 1 januari 2016 de hypotheeknormen verruimd voor woningeigenaren die energiebesparende maatregelen nemen. Het extra bedrag voor energiebesparende maatregelen en A++ woningen is € 9000. Het extra bedrag voor nul-op-de-meterwoningen is € 27.000. 

 • Laag btw-tarief isoleren en btw op zonnepanelen terugvragen

Isoleert u uw woning? En is het doel hiervan dat uw woning energiezuiniger wordt? Dan vallen de arbeidskosten voor het aanbrengen van het isolatiemateriaal aan vloeren, muren en daken bij woningen ouder dan twee jaar onder het 6%-tarief. 

Als u als particulier zonnepanelen koopt, kunt u de btw op aanschaf en installatie terugvragen van de Belastingdienst. 

 • Verlaagd tarief bij collectieve opwek: postcoderoos

Voor leden van coöperaties en verenigingen van eigenaren. Zij komen in aanmerking voor teruggave van energiebelasting op hun gezamenlijk opgewekte hernieuwbare energie. Deze regeling geldt voor kleinverbruikers die samen eigenaar zijn van een productie-installatie en die in een zogenaamde postcoderoos rondom deze productie-installatie wonen. 

Subsidies en financiering provincie Gelderland

Met subsidies ondersteunt de provincie Gelderland initiatieven op allerlei beleidsterreinen, van bodemsanering tot bedrijfsverplaatsingen en van sociale projecten tot technische innovatie. De provincie moedigt daarmee initiatiefnemers aan en helpt ermee de initiatieven te realiseren.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik gebruik maken van de "Subsidie energiebesparing eigen huis" voor isolatiemaatregelen?

De 'Subsidie energiebesparing eigen huis' is voor eigenaar-bewoners en VvE die in hun huis of appartement maatregelen willen nemen voor energiebesparing. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

Let op: subsidie voor eigenaar-bewoners is sinds 26 april 2017 op

Sinds 26 april 2017 zijn er voldoende aanvragen voor de subsidie voor eigenaar-bewoners ontvangen. Het totaal beschikbare subsidiebedrag is nu volledig uitgeput.

Voor Vereniging van Eigenaren is er een apart subsidiebudget waar nog voldoende budget is. VvE’s kunnen dus nog steeds aanvragen indienen

Subsidie energiebesparing eigen huis

De Staatscourant publiceerde de regeling 'Subsidie energiebesparing eigen huis' op 1 september 2016.

Voor wie?

Particuliere woning- en appartementseigenaars en verenigingen van eigenaren kunnen gebruik maken van de regeling.

Energiebesparende maatregelen en advies

De 'Subsidie energiebesparing eigen huis' ontvangt u als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint. U laat de maatregelen pas uitvoeren nadat u de subsidieaanvraag heeft ingediend. U heeft pas zekerheid over uw subsidie wanneer u de beschikking ontvangt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst.

U kunt kiezen uit verschillende maatregelen:

Energiebesparende maatregelen
U neemt 2 of meer energiebesparende maatregelen om subsidie te kunnen ontvangen. U kunt kiezen uit isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas.

Aanvullende maatregelen
Wilt u een stap verder gaan? Op aanvullende energiebesparende maatregelen zoals isolerende deuren en kozijnen ontvangt u extra subsidie.

Zeer energiezuinig pakket
Gaat u nog een stap verder? Voldoen uw energiebesparende en aanvullende energiebesparende maatregelen aan zwaardere eisen van bijvoorbeeld isolatie? Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Bereken uw subsidie

U kunt uw subsidie vooraf zelf berekenen. De berekening Subsidie energiebesparing eigen huis is alleen bedoeld ter informatie en een indicatie. U kunt deze niet gebruiken als een aanvraag. Er is een rekentool voor eigenaar-bewoners en Vereniging van Eigenaren (VvE).

Budget 2016-2017

In de eerste ronde was € 20,5 miljoen beschikbaar. Per 1 januari 2017 is dit subsidiebedrag verhoogd met € 21,2 miljoen naar € 41,7 miljoen voor eigenaar-bewoners. Dit subsidiebedrag is nu volledig uitgeput.

Voor Vereniging van Eigenaren (VvE) is er een apart subsidiebudget waar nog voldoende budget is. VvE’s kunnen dus nog steeds aanvragen indienen.

Aanvragen

Vanaf 15 september 2016 kunt u uw aanvraag indienen. De subsidieaanvraag moet ingediend worden voordat u energiebesparende maatregelen neemt.

Let op: De het budget voor de subsidie energiebesparing eigen huis voor eigenaar-bewoners is op. Voor VvE’s is er nog voldoende subsidie beschikbaar.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik wil een duurzame woning bouwen, wat kan de gemeente Arnhem voor mij doen?

Door uw woning duurzaam te bouwen krijgt u een betaalbare, energiezuinige woning die gebouwd is met respect voor het milieu. In de woning is het gezond en comfortabel verblijven.

Vindt u daarnaast belangrijk dat uw woning veilig, functioneel, flexibel in gebruik en aanpasbaar aan uw levensfase (levensloopbestendig) is?

Vraag dan uw aannemer/-architect gebruik te maken van GPR (Gemeentelijke Praktijk Richtlijn).
 

Gratis sublicentie GPR en advies duurzaam bouwen

De gemeente Arnhem stimuleert en faciliteert het gebruik van GPR door een gratis sublicentie van GPR aan de architect of bouwer ter beschikking te stellen. Een adviseur duurzaam bouwen kan meekijken naar het ontwerp en duurzame adviezen geven.
 

Wat is GPR?

GPR meet de duurzaamheid van uw (toekomstige) woning volgens landelijke normen op de thema’s energie, milieu, gezondheid, gebruikskwaliteit en toekomstwaarde. Hier komt per thema een rapport-cijfer variërend van 1 tot 10 uit. Hoe hoger de scores, hoe duurzamer de woning. Door in het programma per thema het ontwerp aan te passen kunt u het door u gewenste niveau van duurzaamheid bepalen.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Als VvE willen we maatregelen nemen om energie te besparen. Is er subsidie of financiering is mogelijk?

Energiebesparing en verduurzaming worden de komende tijd voor VvE’s steeds belangrijker bij het beheren en onderhouden van het gezamenlijke bezit, het appartementengebouw.

VvE-scan

U heeft de ambitie om uw VvE te verbeteren, maar waar moet u beginnen? Welke maatregelen zijn er? Waar kunt u het beste mee beginnen? Wat kost dat en hoe blijft u als VvE binnen het maandelijkse budget? Is het voor uw VvE haalbaar om geheel Nul op de Meter te worden? Doorgaans is het voor een VvE lastig om deze vragen te beantwoorden.

De provincie Gelderland geeft daarom maximaal € 4.000,- subsidie aan VvE’s die een VvE-scan willen laten uitvoeren. Tijdens een VvE-scan wordt het complex niet alleen technisch doorgelicht, maar wordt ook de financiële situatie van de VvE bekeken. Uit de verkenning wordt duidelijk of de VvE kansrijk is om (in stappen) naar Nul op de Meter (NOM) te gaan. Een gebouw met Nul op de Meter is verregaand verduurzaamd en heeft (bijna) geen energierekening meer. De vermeden energiekosten worden gebruikt om de investeringen van te betalen. Kijk voor meer informatie en de voorwaarden op de website VvE Energieloket Gelderland.

Subsidie en VvE Energiebespaarlening

Recent zijn nieuwe subsidieregelingen van kracht geworden, ook voor de VvE. Daarmee wordt het eenvoudiger om energiebesparende maatregelen uit te voeren. Door aangepaste wetgeving krijgen VvE’s ook meer mogelijkheden om - indien nodig - geld te lenen om de maatregelen te financieren.

Zo is het mogelijk om met de VvE Energiebespaarlening, speciaal voor Verenigingen van Eigenaren, energiebesparende investeringen in of aan een appartementencomplex te financieren. Kijk voor meer informatie op de website VvE Energieloket Gelderland.

Ook op de website van VvE Belang vindt u informatie over de mogelijkheden. U leest op de website van VvE Belang hoe u ideeën en plannen kunt uitwerken tot een concreet en goed onderbouwd plan van aanpak. Ook heeft VvE Belang producten en diensten beschikbaar om VvE’s te ondersteunen en te begeleiden bij de verduurzaming van hun appartementengebouw.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan een VVE subsidie krijgen voor onderzoek naar de mogelijkheden voor energiebesparing?

Wilt u als Vereniging van Eigenaars een onderzoek laten uitvoeren naar de mogelijkheden voor energiebesparing? Dan kunt u vanaf 1 juli 2017 subsidie aanvragen.

Subsidiemogelijkheden

U kunt subsidie aanvragen voor het laten uitvoeren van een onderzoek naar een Nul op de Meter (NOM)-ready aanpak. Deze aanpak houdt in dat de woning direct verbeterd wordt en verantwoord voorbereid is op een volledig energieneutraal functioneren met behulp van latere ingrepen. Uit het onderzoek dient een advies te volgen over de te nemen maatregelen. Het onderzoek moet verder duidelijk maken welke stappen een verbetering van het energielabel (een  ‘energielabelsprong’) haalbaar maken en hoe dit kan worden aangepakt.

Subsidie aanvraag

Om voor subsidie in aanmerking te komen, moet u voldoen aan een aantal voorwaarden.

Er is een bepaald bedrag beschikbaar gesteld voor deze subsidie. U kunt subsidie aanvragen tot en met 31 december 2017 of totdat dit bedrag besteed is. 

Kijk voor meer informatie over de voorwaarden en aanvraag op de website van de Provincie Gelderland


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Is er een speciaal energieloket, waar een VvE terecht kan met alle energievragen?

Op 2 oktober 2017 is het VvE Energieloket Gelderland van start gegaan.

Het VvE Energieloket is beschikbaar voor alle (leden van) Vereniging van Eigenaren in Gelderland die aan de slag willen met de verduurzaming van hun gebouw. Het VvE Energieloket Gelderland geeft informatie hoe u uw gebouw kan verbeteren op het gebied van comfort, energiezuinigheid, veiligheid en uitstraling.

Het biedt bijvoorbeeld ondersteuning door:

 • VvE’s een scan aan te bieden die de verduurzamingsmogelijkheden in kaart brengt
 • Actuele informatie
 • Informatie over beschikbare subsidies en leningen
 • Blogs met o.a. ervaringen van andere VvE’s
 • Informatiebijeenkomsten en activiteiten in de regio

De komende tijd wil het VvE Energieloket met zo veel mogelijk VvE’s in contact komen om de mogelijkheden te onderzoeken om binnen de huidige maandlasten gebouwen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Spreekt dit u aan? Neem gerust contact op met het VvE Energieloket Gelderland via 085 – 060 89 39 of stuur een e-mail naar info@vve-energieloket.nl


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik als winkelier energie besparen?

Door openstaande winkeldeuren gaat veel warmte verloren. Het gebruik van een automatische entreedeur en het correct plaatsen van een luchtgordijn kan een besparing opleveren van tientallen procenten.

Uit een pilotproject in Amsterdam en Tilburg blijkt dat een dichte winkeldeur (die automatisch opengaat als er een klant voor de deur staat) energie bespaart zonder dat de omzet daalt. Een dichte winkeldeur heeft geen invloed op het aantal klanten in de winkel.

Nevenvoordelen van dichte deuren zijn: verbeterde luchtkwaliteit in de winkel, minder tocht, minder ziekteverzuim van personeel, minder last van geluid van buiten en de ruimte is – in de zomer – makkelijker koel te houden. Ook schrikt een dichte deur dieven af.

Naar aanleiding van de resultaten van het pilotproject energiebesparing automatische entreedeur heeft Agentschap NL de factsheet Energie besparen? - Kijk eens naar uw entree! gemaakt.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Moet een kantoor verplicht een energielabel C hebben?

Wat verandert er?

Verwacht wordt dat vanaf 2023 ieder bestaand kantoor groter dan 100m2 minimaal energielabel C moet hebben. Check daarom uw energielabel met op EP-online, zodat u tijdig maatregelen kunt nemen.

Wat gebeurt er als ik niet tijdig aan de labelverplichting voldoe?

Het pand mag niet meer als kantoor gebruikt worden. En u riskeert een bestuurlijke boete. 

Aan welke bouwkundige ingrepen moet ik denken?

De Energiebesparingsverkenner Kantoren geeft u een indicatie hoe u aan de Energielabel C verplichting kunt voldoen.

RVO heeft een overzichtelijk infographic opgesteld met 15 erkende maatregelen voor energiebesparing in kantoren. Deze overlappen deels met de criteria voor energielabel C

Hoe vraag ik een energielabel aan?

Via een adviseur met een BRL9500-certificaat, kijk hiervoor op het Kwaliteitsregister van QbisNL

Meer weten?

Deze wetgeving is momenteel nog in ontwikkeling. Voor verdere informatie kunt u terecht op RVO - Energielabel C kantoren.

Let op: nieuwe gebouwen moeten vanaf 1 januari 2021 bijna energieneutraal (BENG) zijn.

Becijferd is dat de maatregel vanaf 2023 ruim 8 petajoule energiebesparing per jaar oplevert

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Is energiemanagement voor mij als ondernemer verplicht vanaf 2018?

Wat verandert er?

Per 1 januari 2018 wordt energiemanagement een erkende maatregel.

Met energiemanagement zorgt u voor een structurele minimalisatie van het energieverbruik van uw bedrijf. Een energiemanagementsysteem (EMS) laat direct zien waar en hoe door een slimmere inregeling energiebesparing mogelijk is. Dit is van belang, want ruim 70% van de klimaatinstallaties blijkt niet goed afgesteld

Met een Energie Registratie- en Bewaking Systeem (EBS) is het relatief eenvoudig om concrete aanpassingen/acties door te voeren die kunnen leiden tot forse energie- en daarmee kostenbesparingen. De hardware varieert van een slimme meter tot een Gebouw Beheer Systeem (GBS). Bij de EBS-software heeft u de keuze uit diverse pakketten.

Is dit voor mij verplicht?

Ja, indien uw energiegebruik voornamelijk wordt veroorzaakt door klimaatinstallaties. De overheid heeft de volgende sectoren vastgesteld waarvoor de EBS maatregel verplicht wordt gesteld:

 • Metalelektro en MKB-metaal
 • Autoschadeherstelbedrijven
 • Rubber- en kunststofindustrie
 • Commerciële datacentra
 • Gezondheids- en welzijnszorginstellingen
 • Kantoren
 • Onderwijsinstellingen
 • Automotive
 • Horeca
 • Agrarisch
 • Detailhandel en supermarkten
 • Sport en recreatie
 • Voedingsmiddelen

Hoe voer ik een energiemanagementsysteem in?

Bedrijven zijn vrij in hun keuze voor een energiemanagementsysteem. Voor het optimaal invoeren ondersteunt de RVO ondernemers met diverse publicaties, zie RVO - Energiemanagement MJA3

FedEC is de grootste vereniging van energieadviseurs in Nederland. Diverse aangesloten adviseurs zijn gespecialiseerd zijn in energiemanagementsystemen. De contactgegevens vindt u op de website van FedEC.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62