Warm water en je huis verwarmen zonder gas. Wat zijn de mogelijkheden?

Nu gebruikt nog zo’n 95 procent van alle woningen aardgas voor verwarming, warm water en koken. In 2050 niemand meer, zo wil de overheid. We moeten in Nederland los van het gas. Aardgas is een fossiele brandstof die zorgt voor de uitstoot van CO2. Deze uitstoot zorgt voor verdere opwarming van de aarde: slecht voor ons klimaat en onze leefomgeving.

We gebruiken aardgas in huis onder andere voor verwarming, koken en het verkrijgen van warm water uit de kraan en douche. Maar laten we je geruststellen: niemand wordt op dit moment gedwongen om de gasketel te verwijderen. Gasloos wonen in bestaande woningen is namelijk nog pionierswerk.

Veel gemeenten zijn de komende jaren plannen aan het opstellen over hoe ze de transitie naar "Los van het gas" willen vormgeven. Woon je in Hoogkamp, Spijkerbuurt, Cranevelt Alteveer of Lombok in Arnhem, dan kan je je aansluiten bij het initiatief ‘Wijken van de toekomst’.

Er zijn echter alternatieven voor aardgas. Wat betekent het om van aardgas af te stappen, en waar begin je? Kijk bij de veelgestelde vragen en antwoorden of lees voorbeelden van huiseigenaren, die inmiddels "van het gas los" zijn.

Wanneer je zelf energieneutraal wil gaan verbouwen, kun je in onderstaand document waardevolle informatie vinden.