Isolatie

Ongeveer 3 van de 4 woningen in Nederland zijn nog niet goed geïsoleerd. Dat is een gemiste kans voor comfortabel wonen, een lagere energierekening en het klimaat. Wat kunt u doen om de isolatie van uw woning te verbeteren?

Is er een speciaal energieloket, waar een VvE terecht kan met alle energievragen?

Op 2 oktober 2017 is het VvE Energieloket Gelderland van start gegaan.

Het VvE Energieloket is beschikbaar voor alle (leden van) Vereniging van Eigenaren in Gelderland die aan de slag willen met de verduurzaming van hun gebouw. Het VvE Energieloket Gelderland geeft informatie hoe u uw gebouw kan verbeteren op het gebied van comfort, energiezuinigheid, veiligheid en uitstraling.

Het biedt bijvoorbeeld ondersteuning door:

 • VvE’s een scan aan te bieden die de verduurzamingsmogelijkheden in kaart brengt
 • Actuele informatie
 • Informatie over beschikbare subsidies en leningen
 • Blogs met o.a. ervaringen van andere VvE’s
 • Informatiebijeenkomsten en activiteiten in de regio

De komende tijd wil het VvE Energieloket met zo veel mogelijk VvE’s in contact komen om de mogelijkheden te onderzoeken om binnen de huidige maandlasten gebouwen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Spreekt dit u aan? Neem gerust contact op met het VvE Energieloket Gelderland via 085 – 060 89 39 of stuur een e-mail naar info@vve-energieloket.nl


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat kan ik besparen als ik mijn woning isoleer?

Wat u kunt besparen is afhankelijk van uw huistype, het bouwjaar, wat er al is gedaan en uw energieverbruik (hoe ziet uw huishouden eruit).

Energiebesparing tussenwoning

Op de afbeelding hierboven ziet u een voorbeeld van een tussenwoning.

Op de website van Milieucentraal staat per woningtype aangegeven wat mogelijk is en hoeveel je hiermee kan besparen. Hieronder zijn de relevante links weergegeven.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Waarom is isolatie van de woning belangrijk?

Een woning zonder isolatie verliest veel warmte via het dak, de gevel, de ramen en de vloer. Isoleren is de gemakkelijkste manier om energie – en daarmee geld – te besparen. En een goed geïsoleerd huis verhoogt het comfort in je huis aanzienlijk. Een geïsoleerd huis tocht minder en houdt de warmte beter vast. Andere voordelen zijn minder last van schimmel en condensvorming en ook minder geluidsoverlast van buiten.
 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Welke vormen van isolatie zijn er en hoe kies ik de juiste?

Er zijn 5 (hoofd) typen van isolatie:

 • Gevelisolatie: spouwmuur, binnengevel en buitengevel
 • Vloerisolatie
 • Glas isolatie: dubbel glas en HR-glas, isolerende raamfolie, isolerende raambekleding.
 • Dakisolatie
 • Kruipruimte-isolatie

In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt zijn de meeste vormen van isolatie een klus zonder rommel of veel gedoe. Vrijwel alle isolatie kan van buiten of vanuit de kruipruimte aangebracht worden. Behalve het dak, daarbij moet men binnen werken.

De keuze van de isolatie is met name afhankelijk van wat er al is. De eerste stap is dan ook vaak uitzoeken wat je nog kunt verbeteren aan de isolatie van je woning.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Welke materialen kunnen voor isolatie toegepast worden?

Er zijn een hoop isolatiematerialen beschikbaar. De meest gebruikte soorten zijn minerale soorten (bijvoorbeeld glas- of steenwol) of op basis van kunststof (PUR, isolatiefolie). Daarnaast zijn er nog een hoop natuurlijke materialen op de markt verkrijgbaar, zoals isolatiemateriaal van vlas, katoen, hennep, wol, cellulose, leem en stro en kurk. De keuze voor al dan niet natuurlijke materialen is vaak een persoonlijke. De belangrijkste eigenschap om op te letten is de isolatiewaarde (R-waarde) en de toepassing. De keuze van het isolatiemateriaal kunt u doornemen met uw leverancier.

De verschillen in milieu-impact tussen de materialen zijn klein. Dát u isoleert is belangrijker dan het materiaal dat u kiest. Alleen schapenwol en gespoten PUR als vloerisolatie met HFK's als blaasmiddel zijn op milieugronden afraders.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik zien of mijn huis warmte verliest?

Een heel duidelijke manier om letterlijk te zien of en waar uw huis warmte verliest, is door een warmtebeeld van uw huis te laten maken. Op een warmtescan is te zien of er op plaatsen isolatie ontbreekt, of er naden of kieren zijn en of er koudebruggen zijn. Er zijn in principe twee soorten warmtescans: de quickscan en de uitgebreide warmtebeeldrapportage. De eerste geeft een indruk waar uw huis warmte verliest, de tweede geeft een uitgebreide rapportage van de isolatiekwaliteit van uw huis. De prijs is dan ook hoger. Een scan kost gemiddeld € 100 – 150; een compleet beeld al snel € 250 – 400.

Laat een warmtebeeld altijd door een specialist maken en uitleggen. En indien u het met meerderen doet (bijvoorbeeld de straat) zijn er vaak flinke kortingen te krijgen. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Als mijn woning heel erg geïsoleerd is, is er dan nog voldoende ventilatie?

Naast isoleren is het belangrijk dat uw huis ook goed ventileert. Vuile lucht moet het huis uit, en schone lucht het huis in. Wist u dat een gemiddeld gezin ongeveer 10 liter waterdamp produceert, door te douchen, te koken en te ademen? Dit vocht, maar ook fijnstof en andere luchtvervuiling, kan leiden tot bijvoorbeeld schimmelvorming, houtrot, maar ook ademhalingsproblemen. Naast een goed isolatieplan is een goed ventilatieplan net zo belangrijk. Er zijn verschillende ventilatiesystemen, zoals natuurlijke ventilatie, mechanische ventilatie en balansventilatie. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik zelf mijn koop-woning isoleren?

Veel isolatieklussen kunt u zeker zelf doen, zoals dakisolatie, vloerisolatie, binnen- of buitengevelisolatie of het aanbrengen van isolerende raambekleding. U heeft dan twee rechterhanden, wat extra tijd en een zorgvuldig plan nodig. Veel kunt u vinden in doe-het-zelf-folders en via leveranciers van de materialen. Het is wel belangrijk om over een aantal punten goed na te denken:

 • Ventilatie en vochtafvoer zijn essentieel. Isoleren is belangrijk, maar de vochtafvoer en aanvoer van frisse lucht eveneens. Dit moet goed met elkaar in balans zijn. Neem een goed ventilatieplan mee in uw isolatieplannen.
 • Weet hoe uw dak, muur of vloer in elkaar zit. 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik meedoen aan een collectieve inkoopactie van spouwmuur- en/of vloerisolatie?

Het Energieloket organiseert voor woningeigenaren in de gemeente Arnhem en Renkum een gezamenlijke inkoopactie van zonnepanelen, spouwmuur- en vloerisolatie met Winst uit je woning. 

Schrijf u geheel vrijblijvend in en ontvang een onafhankelijk advies op www.ELMG.nl/winstuitjewoning.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik gebruik maken van de "Subsidie energiebesparing eigen huis" voor isolatiemaatregelen?

De 'Subsidie energiebesparing eigen huis' is voor eigenaar-bewoners en VvE die in hun huis of appartement maatregelen willen nemen voor energiebesparing. De subsidie stimuleert energiebesparing in bestaande woningen in de particuliere koopsector.

Let op: subsidie voor eigenaar-bewoners is sinds 26 april 2017 op

Sinds 26 april 2017 zijn er voldoende aanvragen voor de subsidie voor eigenaar-bewoners ontvangen. Het totaal beschikbare subsidiebedrag is nu volledig uitgeput.

Voor Vereniging van Eigenaren is er een apart subsidiebudget waar nog voldoende budget is. VvE’s kunnen dus nog steeds aanvragen indienen

Subsidie energiebesparing eigen huis

De Staatscourant publiceerde de regeling 'Subsidie energiebesparing eigen huis' op 1 september 2016.

Voor wie?

Particuliere woning- en appartementseigenaars en verenigingen van eigenaren kunnen gebruik maken van de regeling.

Energiebesparende maatregelen en advies

De 'Subsidie energiebesparing eigen huis' ontvangt u als u minimaal 2 energiebesparende maatregelen neemt. Daarnaast ontvangt u subsidie als u advies inwint. U laat de maatregelen pas uitvoeren nadat u de subsidieaanvraag heeft ingediend. U heeft pas zekerheid over uw subsidie wanneer u de beschikking ontvangt. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) behandelt de subsidieaanvragen op volgorde van binnenkomst.

U kunt kiezen uit verschillende maatregelen:

Energiebesparende maatregelen
U neemt 2 of meer energiebesparende maatregelen om subsidie te kunnen ontvangen. U kunt kiezen uit isolatie van dak, gevel, spouwmuur, vloer/bodem en het aanbrengen van hoogrendementsglas.

Aanvullende maatregelen
Wilt u een stap verder gaan? Op aanvullende energiebesparende maatregelen zoals isolerende deuren en kozijnen ontvangt u extra subsidie.

Zeer energiezuinig pakket
Gaat u nog een stap verder? Voldoen uw energiebesparende en aanvullende energiebesparende maatregelen aan zwaardere eisen van bijvoorbeeld isolatie? Wie zijn héle huis of gebouw voorziet van een zeer energiezuinig pakket aan maatregelen, krijgt een bonus van bovenop de subsidie. Voor verenigingen van eigenaren geldt die bonus per appartement.

Bereken uw subsidie

U kunt uw subsidie vooraf zelf berekenen. De berekening Subsidie energiebesparing eigen huis is alleen bedoeld ter informatie en een indicatie. U kunt deze niet gebruiken als een aanvraag. Er is een rekentool voor eigenaar-bewoners en Vereniging van Eigenaren (VvE).

Budget 2016-2017

In de eerste ronde was € 20,5 miljoen beschikbaar. Per 1 januari 2017 is dit subsidiebedrag verhoogd met € 21,2 miljoen naar € 41,7 miljoen voor eigenaar-bewoners. Dit subsidiebedrag is nu volledig uitgeput.

Voor Vereniging van Eigenaren (VvE) is er een apart subsidiebudget waar nog voldoende budget is. VvE’s kunnen dus nog steeds aanvragen indienen.

Aanvragen

Vanaf 15 september 2016 kunt u uw aanvraag indienen. De subsidieaanvraag moet ingediend worden voordat u energiebesparende maatregelen neemt.

Let op: De het budget voor de subsidie energiebesparing eigen huis voor eigenaar-bewoners is op. Voor VvE’s is er nog voldoende subsidie beschikbaar.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik wil isoleren, maar er zit asbest in mijn dak. Wat nu?

Gaat u verbouwen in een huis dat voor 1994 is gebouwd? Pas dan op voor asbest. Als u asbesthoudend materiaal beschadigt (bijvoorbeeld door breken, boren of zagen), kunnen er asbestvezels vrijkomen. Inademen van die vezels kan slecht zijn voor uw gezondheid.

Als u asbest ontdekt, moet u het (laten) verwijderen of afdekken als er een risico is dat er vezels vrijkomen. Is dat risico er niet, dan is het vaak beter om asbest te laten zitten. Dat geldt bijvoorbeeld als het asbest goed vast zit (‘hechtgebonden’ is, bijvoorbeeld in cement zit), of op plekken zit die goed zijn afgeschermd en waar u nooit komt.

In sommige gevallen mag u asbest zelf verwijderen, in andere gevallen moet u een gespecialiseerd bedrijf inschakelen. In elk geval geldt: verkeerd verwijderen is vaak gevaarlijker dan laten zitten.

Asbestdak: voor 2024 verwijderen

Asbestdaken zijn vanaf 2024 verboden en moet u dus (laten) verwijderen. De reden hiervoor is dat asbestdaken door weer en wind kunnen beschadigen, waardoor er vezels kunnen vrijkomen. Er is een subsidieregeling voor daken van 35 m2 of groter. 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat is de relatie tussen het asbestverbod en energiebesparing?

Vanaf 2024 zijn asbestdaken in Nederland naar verwachting verboden. Het verwijderen van het asbestdak is een goed moment om het dak beter te isoleren en/of  zonnepanelen te plaatsen.

Met een geïsoleerde binnenzijde van het dak beperken bedrijven warmteverlies via schuin dak (erkende energiemaatregel 4a). Dikwijls worden asbestverwijdering, plaatsing van isolatiedak, zonnepanelen en LED-verlichting in 1 arbeidsgang meegenomen. De renovatie wordt zo bekostigd met subsidies en energiebesparingen.

De bedrijfsruimte wordt behalve duurzaam ook comfortabeler en meer waard.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik woon in een huurwoning, wat kan ik zelf doen om te isoleren?

Maatregelen die u eenvoudig zelf kunt aanbrengen en bij vertrek weer kunt verwijderen, kunnen natuurlijk altijd. Denk hierbij aan isolerende raamfolie, isolerende raambekleding, isolerende folie achter de radiatoren. Wilt u grotere maatregelen treffen, dan is overleg met de verhuurder vaak nodig. De Woonbond heeft hiervoor een duidelijk stappenplan ontwikkeld.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Ik wil mijn woning, een monument, in de gemeente Rheden isoleren. Wat kan ik doen?

Het isoleren van een monument kan in technisch of esthetisch opzicht negatieve gevolgen hebben. Dat vraagt daarom om zorgvuldigheid en maatwerk. Bent u van plan uw monument te isoleren, neem dan eerst contact met de gemeente Rheden op, Telefoon op werkdagen: 026- 49 76 911.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62