Verwarming

Er zijn verschillende manieren om uw woning te verwarmen. Warmtepomp, gas, zonneboiler, stadsverwarming,  Check de mogelijkheden voor een bewuste keuze.

Is er een speciaal energieloket, waar een VvE terecht kan met alle energievragen?

Op 2 oktober 2017 is het VvE Energieloket Gelderland van start gegaan.

Het VvE Energieloket is beschikbaar voor alle (leden van) Vereniging van Eigenaren in Gelderland die aan de slag willen met de verduurzaming van hun gebouw. Het VvE Energieloket Gelderland geeft informatie hoe u uw gebouw kan verbeteren op het gebied van comfort, energiezuinigheid, veiligheid en uitstraling.

Het biedt bijvoorbeeld ondersteuning door:

 • VvE’s een scan aan te bieden die de verduurzamingsmogelijkheden in kaart brengt
 • Actuele informatie
 • Informatie over beschikbare subsidies en leningen
 • Blogs met o.a. ervaringen van andere VvE’s
 • Informatiebijeenkomsten en activiteiten in de regio

De komende tijd wil het VvE Energieloket met zo veel mogelijk VvE’s in contact komen om de mogelijkheden te onderzoeken om binnen de huidige maandlasten gebouwen comfortabeler en energiezuiniger te maken.

Spreekt dit u aan? Neem gerust contact op met het VvE Energieloket Gelderland via 085 – 060 89 39 of stuur een e-mail naar info@vve-energieloket.nl


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik in de woning besparen op verwarmen?

Een warm huis is comfortabel; toch kan er op verschillende manieren bespaard worden, zonder in te leveren op comfort. En als u weet dat ongeveer de helft van de energierekening besteed wordt aan verwarmen, loont dit zeker.

De basis ligt bij de cv-ketel:

 • Zorg dat deze goed onderhouden en afgesteld is. Een goed onderhouden en afgestelde cv stookt efficiënter en is veiliger in gebruik. 
 • Het loont om na een jaar of tien eens te kijken of een nieuwe ketel voldoende oplevert. Een ketel van voor 2005 kan hoogstwaarschijnlijk beter vervangen worden.
 • Een CV heeft een circulatiepomp. Deze verbruikt al gauw 100 - 200 euro per jaar aan electriciteit. Sinds 2015 hebben verwarmingsketels een modulerende (slimme) pomp die automatisch zachter gaan draaien als deze minder nodig is. Bij een relatief nieuwe verwarmingsketel kunt u ervoor kiezen alleen de circulatiepomp te vervangen.
 • Besparen kan ook goed door bewust te verwarmen:
 • Zet de thermostaat een graadje lager: hiermee bespaart u gemiddeld 7 procent op het energiegebruik voor verwarming.
 • Niet stoken in kamers die niet worden gebruikt levert nog veel meer besparing op. Een basistemperatuur van 15 graden is prima.
 • En ook: sluit alle tussendeuren goed. Hiermee verwarmt u de overige ruimtes niet alsnog onbewust mee.
 • Er zijn themostaten op de markt die u op afstand kunt bedienen, kunt programmeren en die nog andere handigheden hebben. Zo kunt u de thermostaat precies inregelen op de momenten dat u thuis bent.
 • Zet de verwarming eerder laag of uit: als u één uur voor vertrek of voor het slapengaan de thermostaat op 13 tot 15 graden zet, kunt u per jaar ongeveer 40 euro besparen. 

Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik mijn huis verwarmen zonder aardgas?

Er zijn verschillende manieren om woningen te verwarmen zonder aardgas. Deze kunnen we verdelen in drie categorieën:

 • Warmtenetten: dat zijn netwerken van leidingen onder de grond, waardoor warm water stroomt. Dat warme water, afkomstig van een warmtebron in de buurt, kan worden gebruikt om huizen te verwarmen. In huis heeft u dan vloerverwarming en/of wandverwarming, of radiatoren.
 • Elektrische oplossingen: u kunt uw huis ook met elektrische apparaten verwarmen. In bijna alle gevallen gebruikt u dan een warmtepomp. Die verwarmt het huis als een soort “omgekeerde koelkast”. In huis heeft u dan meestal vloerverwarming en/of wandverwarming.
 • Biogas: dat is gas dat wordt geproduceerd door de vergisting van mest of andere afvalproducten. In een woning werkt biogas exact hetzelfde als aardgas voor verwarmen en koken, maar de herkomst van biogas is duurzaam.

Het altenatief met warmtenetten of biogas voor wonen zonder aardgas, zijn collectieve systemen. Dat betekent dat u niet in uw eentje kunt beslissen om op zo'n systeem aangesloten te worden, het gaat altijd om meerdere huizen en vaak hele buurten. Gemeenten, netwerkbedrijven, buurtinitiatieven en andere partijen zullen dit soort projecten samen moeten oppakken.

Wilt u weten welke andere mogelijkheden er zijn om uw huis duurzaam te verwarmen? Kijk dan op de website Duurzamewarmte.nl.

Op de website van HIER verwarmt kunt u op een kaart zien in welke gebieden aardgasvrij wonen is gerealiseerd of waar al een plan is om aardgasvrij te worden.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat is een zonneboiler en wat kan ik ermee besparen?

Met een zonneboiler kunt u bijna de helft op uw energieverbruik voor warm water besparen.

Een zonneboiler gebruikt zonne-energie. Niet voor het opwekken van elektriciteit, maar voor warm kraanwater. Een zonneboiler geeft geen energie terug aan het energienet, zoals bij zonnepanelen het geval is, maar spaart aardgas uit door het verwarmen van water.

ZonneboilerEen zonneboiler bestaat uit één of meer zonnecollectoren op het dak om zonnewarmte op te vangen, een pomp en leidingen naar het voorraadvat.

Een zonneboiler is een milieuvriendelijk alternatief voor aardgas: bij gebruik van zonne-energie komt geen CO2 vrij en zonlicht raakt nooit op.

Een huishouden met 4 personen bespaart met een zonneboiler jaarlijks zo'n 200 m3 gas en 370 kg CO2-uitstoot.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Wat is warmte koude opslag (WKO) en hoe kan ik hiermee verwarmen en koelen?

Een gebouw duurzaam verwarmen en koelen? Dat kan met warmte-koudeopslag (WKO) in combinatie met een warmtepomp. WKO is een betrouwbare energiebron, duurzaam, zuinig en comfortabel.

Wat is warmte-koudeopslag?

Een WKO-systeem slaat energie in de vorm van warmte of koude uit het gebouw en/of de omgeving op in de bodem. Aan bijna alle WKO’s wordt een warmtepomp gekoppeld, om de juiste temperatuur voor het gebouw te produceren. Door het gebruik van de warmtepomp en passieve koeling bespaart u met een WKO-systeem tot wel 60 procent aan verwarmingsenergie en 80 procent koelingsenergie.

Voor welke gebouwen?

Steeds meer vierkante meters gebouw worden in Nederland verwarmd en gekoeld via een WKO. WKO kent vele toepassingsvormen en kan onder andere gebruikt worden in:

 • (Grotere) Utiliteitsgebouwen of winkelcomplexen met doubletten
 • Glastuinbouw
 • Kleinere projecten met een recirculatiebron
 • Nieuwbouwprojecten
 • Renovatieprojecten, afhankelijk van de locatie en situatie
 • Datacenters

Bij deze type gebouwen loont het de moeite een KWO installatie te overwegen. WKO leidt tot een aanzienlijke energiebesparing en vermindering van CO2-uitstoot. De investeringskosten zijn hoger, maar worden door de besparing op de energiekosten op termijn terugverdient.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Kan ik subsidie krijgen als ik investeer in duurzame warmte en minder gasverbruik?

Met de Investeringssubsidie duurzame energie (ISDE) kunt u als particulier of bedrijf een tegemoetkoming krijgen voor de aanschaf van

 • zonneboilers,
 • warmtepompen,
 • biomassaketels en
 • pelletkachels.

De hoogte van het subsidiebedrag per apparaat hangt af van het soort zonneboiler, warmtepomp, biomassaketel of pelletkachel en de energieprestatie.

Ook gelden voor de apparaten specifieke technische eisen om in aanmerking te komen voor deze Investeringssubsidie. Bekijk de eisen, goedgekeurde types en subsidiebedragen op de specifieke webpagina's over zonneboilers, warmtepompen, biomassaketels of pelletkachels op de website van RVO.

U kunt de subsidie aanvragen vanaf 2 januari 2017 tot en met 31 december 2017. In 2017 is er € 70 miljoen subsidie beschikbaar. RVO.nl behandelt de aanvragen op volgorde van binnenkomst.

De voorwaarden en technische eisen voor de subsidie vindt u op de website van RVO.

Wilt u meer weten over warmtetechnieken, de kosten en de besparing die het oplevert, kijk dan op de website Duurzamewarmte.nl. Hier vindt u een handige tool voor advies op maat en informatie over betrouwbare leveranciers en beschikbare subsidie.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Waar in Arnhem is er stadsverwarming en wat zijn voor- en nadelen?

Stadsverwarming in Arnhem is een schone vorm van verwarming. Het is restwarmte die overblijft bij de verbranding van afval door AVR in Duiven. Deze restwarmte wordt gebruikt om uw woning te verwarmen. Daardoor heeft een huis met stadsverwarming in Arnhem 70 procent minder uitstoot van CO2 dan een woning met een eigen cv-ketel. Per gezin is de CO2-besparing net zo groot als wanneer u zo'n 55 zonnepanelen op uw dak zou hebben.

De wijken Presikhaaf en Schuytgraaf beschikken over stadsverwarming.

Nadeel van stadsverwarming is dat u niet zelf kunt kiezen voor gas of stadsverwarming, en dat de leverancier van de warmte vast staat. U kunt dus niet veranderen van leverancier. Daarmee staan de tarieven voor warmte ook vast.

 


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62
Hoe kan ik als winkelier energie besparen?

Door openstaande winkeldeuren gaat veel warmte verloren. Het gebruik van een automatische entreedeur en het correct plaatsen van een luchtgordijn kan een besparing opleveren van tientallen procenten.

Uit een pilotproject in Amsterdam en Tilburg blijkt dat een dichte winkeldeur (die automatisch opengaat als er een klant voor de deur staat) energie bespaart zonder dat de omzet daalt. Een dichte winkeldeur heeft geen invloed op het aantal klanten in de winkel.

Nevenvoordelen van dichte deuren zijn: verbeterde luchtkwaliteit in de winkel, minder tocht, minder ziekteverzuim van personeel, minder last van geluid van buiten en de ruimte is – in de zomer – makkelijker koel te houden. Ook schrikt een dichte deur dieven af.

Naar aanleiding van de resultaten van het pilotproject energiebesparing automatische entreedeur heeft Agentschap NL de factsheet Energie besparen? - Kijk eens naar uw entree! gemaakt.


Is uw vraag niet beantwoord? Bel 085 401 17 62