Er zijn voor VvE’s drie verschillende manieren om zonnepanelen op het gebouw (doorgaans op het dak) te laten installeren:

  • Alleen voor de gezamenlijke voorzieningenDe zonnepanelen worden rechtstreeks aangesloten op de meterkast van het gebouw en gebruikt voor gemeenschappelijke zaken (bv. verlichting en lift). De individuele elektriciteitsrekening verandert niet, maar de kosten voor gedeelde zaken worden minder. 
  • Per appartement een omvormerHet dak wordt gebruikt voor zonnepanelen van bewoners, waarbij de panelen rechtstreeks worden aangesloten op individuele meterkasten. Dit geeft een beperking voor bewoners die later (alsnog) zonnepanelen willen. Ieder individu saldeert via zijn of haar eigen elektriciteitsmeter.
  • PostcoderoosregelingHierbij wordt het dak verhuurd aan een energiecoöperatie die panelen plaatst. Er is geen directe stroomlevering aan de VvE, maar bewoners kunnen lid worden van de coöperatie. Als ze dit doen wordt een korting op de energiebelasting verrekend, beter bekend als de Regeling Verlaagd Tarief of Postcoderoos.